Utorak, 23. travnja 2024.

Šinterice dobra srca i službeno postale udruga

Iako kao humanitarna inicijativa postoje već više od dvije godine, Šinterice dobra srca tek sada su službeno registrirane kao udruga.

Baš na međunarodni Dan žena, 8. ožujka ove godine osnovana je udruga građana koja ima svojstvo nevladine, dobrovoljne, humanitarne i neprofitne pravne osobe s pravima, obvezama i odgovornostima čiji ciljevi nisu u suprotnosti s Ustavom i Zakonom.

Puni naziv udruženja je Udruga za dobrobit i zaštitu pasa i mačaka Šinterice dobra srca, a sjedište je u Koprivnici.

Kako je opisano na njihovoj službenoj Facebook stranici, cilj udruge je hranjenje, pomoć u osiguranju uvjeta za veterinarsku skrb (liječenje, kastracija, cijepljenje te ostala potrebita skrb), pružanje privremenog smještaja psima i mačkama u svrhu udomljavanja, koje je Udruzi na čuvanje povjerilo sklonište.

Udruga je sklopila ugovor sukladan Zakonu o zaštiti životinja s ciljem podizanja opće svijesti građana o brizi za napuštene pse i mačke te kućne ljubimce, upoznavanja javnosti sa Zakonom o zaštiti životinja te sprječavanja zlostavljanja i nehumanog ponašanja prema životinjama.

Nina Verčević. Snimila Sonja Barčanec.

– Registracija udruge nam otvara mnoga vrata, možemo se prijavljivati na natječaje, posebno za programe i projekte, ali i različite fondove. Možemo postavljati donacijske kasice i surađivati sa skloništem. Već sada imamo puno aktivnih članova, uglavnom onih koji su i do sada pomagali – rekla nam je Nina Verčević, novoizabrana predsjednica udruge.

Upravni odbor čine Nina Verčević kao predsjednica, Lana Culek kao dopredsjednica i Tina Antolić kao tajnica. Dosadašnji aktivni članovi, među njima i utemeljitelji inicijative, održali su se na okupu pa su sada i službeno članovi udruge.

Udruga i dalje djeluje na području Koprivnice, ali i cijele županije na sličan način kao i do sada, pomažući brojnim napuštenim životinjama.

– Planiramo i dalje surađivati s drugim udrugama, općinama i raznim centrima. Otvoreni smo za suradnju sa svima zainteresiranima, tako da pozivamo sve koji bi se htjeli učlaniti ili pomoći na bilo koji način da nam se jave na mail [email protected] ili u inbox Facebook stranice Udruga Šinterice dobra srca – zaključila je predsjednica Udruge Nina Verčević.

zatvori