Četvrtak, 18. travnja 2024.

RJEŠAVANJE “GORUĆEG” PROBLEMA PEDIJATRIJE Župan Koren se obvezao da će dio problema riješiti i vaninstitucionalno

Najveća ovogodišnja investicija u lokalno zdravstvo potakla je čelnike Koprivničko-križevačke županije da odluče dodatno investirati u Odjel pedijatrije koprivničke Opće bolnice “Dr. Tomislav Bardek”.

Naime, jučer su uoči potpisivanja ugovora o građevinskim radovima na projektu dnevnih bolnica obišli odjel na kojemu se liječe najmlađi pacijenti. Doživljeno je ostavilo dojam na župana Darka Korena koji je vrlo emotivno rekao:

– Male pacijente se u ovoj bolnici kvalitetno liječi, ali u lošim uvjetima. Vidjevši uvjete u kojima taj odjel djeluje, razgovarajući s voditeljicom (dr. Maja Toth Mršić, op. a.) i ostalim zaposlenima na odjelu, dali smo si zadatak da i povrh ovog institucionalnog puta uložimo dodatne napore da se tamo osigura nužno potrebna oprema, inventar, namještaj… Sve ono što takav odjel u današnje vrijeme treba. Mi smo sad to gore vidjeli, to je stvarno… baš za zamisliti se.

Izvor: kckzz.hr

Župan Koren je upozorio da uz malog pacijenta na pedijatriji dolazi i veliki, njegov roditelj, kojemu – zbog opterećenosti bolešću djeteta, također treba i pažnja i skrb, i prostor, često puta i krevet.

– Svi smo se skupa složili da ćemo maksimalno dati sebe i uložiti napore kako bi se stanje na pedijatriji poboljšalo jer nije dobro. Gotovo sam na dnevnoj bazi suočen s primjedbama i pritužbama, pa i kroz medije, zbog stanja na pedijatriji. Nužno je potrebno da se to riješi. Uprava bolnice zaista čini što je moguće. Dio problema riješit će se kroz projekt dnevnih bolnica, drugi dio ćemo riješiti vaninstitucionalno, ja se na to obvezujem! – poručio je župan Koren.

Problem pedijatrije koprivničke Bolnice “Dr. Tomislav Bardek” godinama se provlači javnim prostorom. Svojevremeno je bilo u planu, gotovo i dogovoreno da će se u Koprivnici graditi cijeli novi odjel pedijatrije. No, ti su planovi u uvjetima političkih odnosa snaga i nedostatka novca s vremenom nestali.

Dio problema ipak će biti riješen 47 milijuna kuna vrijednim projektom izgradnje, rekonstrukcije i opremanja dnevnih bolnica.

– Velik dio te investicije, 23%, usmjeren je rješavanju gorućeg problema prostora pedijatrije, u kojemu se vodi briga o djeci – dodao je župan Koren.

A ravnatelj bolnice dr. Mato Devčić ocijenio je kako je stanje bolničke pedijatrije neadekvatno:

– Na pedijatriji imamo kombinaciju neadekvatnosti infrastrukture, ali na žalost i manjka liječnika. Nakon više godina mi konačno imamo prvog specijalizanta, nadam se uskoro i drugog jer imamo iskazan interes.

Izvor: kckzz.hr

Kad je riječ o prostornim uvjetima, pedijatriji slijedi “dilatacija”, pojasnio je ravnatelj Devčić:

– Pedijatrija će od jednog hodnika u kojem se sada nalazi, biti smještena na dvije i pol dilatacije. Bit će izmještena na četvrti kat bolnice, dobit će veću dilataciju za sam odjel. Bit će to pedijatrija u potpunosti rekonstruirana za potrebe akutnog. Druga će dilatacija biti uređena za potrebe dnevne bolnice pedijatrije. Imat će i veliku igraonicu za djecu površine 50 kvadrata. Treća će dilatacija biti zajedničke prostorije za dežurno osoblje pedijatrije, sa salom za sastanke i edukacije i svime onime što moderan odjel mora imati kako bi se liječnici mogli trajno usavršavati i boraviti u kulturnim i zadovoljavajućim prostorima. Ukratko, prostor pedijatrije će se više nego udvostručiti u odnosu na trenutni prostor i dobit će potpuno novu funkcionalnost u segmentu dnevne bolnice i rekonstruiranog akutnog odjela – zaključio je ravnatelj Devčić.

zatvori