Utorak, 26. ožujka 2024.

RADNO U BREGIMA Niz velikih projekata privodi se kraju, od pješačkih staza preko dogradnje vrtića do kanalizacije

Općina Koprivnički Bregi i u 2019. godini nastavlja s realizacijom najavljenih infrastrukturnih projekata.

Pri kraju su radovi na nadogradnji vrtića u Koprivničkim Bregima, čime će djeca i odgajateljice dobiti novu prostoriju i proširenu natkrivenu terasu, za još ugodnije odvijanje vrtićkih aktivnosti.

Osim toga, kraju se privode i radovi na izgradnji dionice pješačke staze na ulazu u Brege od Miklinovca. Time će se Koprivnički Bregi i Koprivnica spojiti pješačkom stazom nakon što Grad Koprivnica izgradi svoju kratku dionicu, a na tom će se dijelu postaviti i javna rasvjeta.

Općina Koprivnički Bregi prošlog je tjedna na natječaj Ministarstva regionalnog razvoja i EU fondova za sufinanciranje prijavila projekt izgradnje pješačkog mosta preko kanala u Ulici Matije Gupca sa prilaznim stazama. To će zapravo biti završni dio pješačke staze kroz cijelo naselje, od Miklinovca do Kolodvorske ulice.

Nadalje, na natječaj Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja prijavljen je projekt izgradnje parkirališta nasuprot mjesnog groblja u Glogovcu, za što je već ishođena građevinska dozvola i otkupljeno zemljište.

Rezultati oba natječaja očekuju se do kraja svibnja, a budu li pozitivni, iz Općine najavljuju kako će odmah raspisati natječaje za izbor najpovoljnije ponude te krenuti s izgradnjom mosta i parkirališta.

Za dva dana bit će odabrana i najpovoljnija ponuda za izgradnju pješačke staze uz Podravsku magistralu u Glogovcu, od Štaglinca do Borovljana, prema potpisanom ugovoru o sufinanciranju s Hrvatskim cestama.

Uskoro se očekuje i potpisivanje ugovora o sufinanciranju s Hrvatskim vodama, uz posredovanje Koprivničkih voda, za izgradnju kanalizacijske mreže u naselju Jeduševac koja bi se nastavljala na trasu u Ulici braće Radića u Koprivničkim Bregima. Potrebna je još samo građevinska dozvola. Radovi bi trebali početi ove godine i završiti sljedeće, a njihovo ukupno trajanje ovisit će o samoj dinamici radova na terenu i financijskim mogućnostima Općine i Hrvatskih voda u tekućoj i sljedećoj proračunskoj godini, kažu iz Općine.

– Ukupna vrijednost svih navedenih projekata, uključujući i troškove izrade projektne dokumentacije i nadzora, iznosi približno 8 i pol milijuna kuna, što je dvostruko više od godišnjeg izvornog proračuna Općine iz kojeg se financiraju i sve ostale aktivnosti i programi potpore udrugama, društvima, klubovima, školi, vrtiću, kao i razni programi sufinanciranja i socijalne pomoći našim mještanima. No, kvalitetnim i kontinuiranim prijavama na razne natječaje za sufinanciranje i odličnom suradnjom sa Hrvatskim cestama i Hrvatskim vodama vjerujem da ćemo osigurati realizaciju svih projekata u ovoj ili najkasnije u 2020. godini – izjavio je načelnik Općine Koprivnički Bregi Mario Hudić (HSS) te dodao:

– To će biti veliki uspjeh za našu općinu jer će mještanke i mještani u svim naseljima imati zaista kvalitetne uvjete za život sa kompletno izgrađenom plinskom, vodovodnom i kanalizacijskom mrežom, znatno povećanim sigurnosnim uvjetima u prometu (mreža pješačkih staza te javna parkirališta), modernim vrtićem i školama u Bregima i Glogovcu, dakle sa svime onim što nažalost nemaju dosta ruralnih sredina iste veličine, pa čak i većih urbanih sredina diljem Hrvatske – zaključio je Hudić kojemu je ovo treći mandat na čelu Općine.

zatvori