Utorak, 23. travnja 2024.

PUTOPIS Matea i Marko Ružić u Švedskoj: Za doručak smo pili kavu i jeli pužiće s cimetom

– Ljubav prema putovanjima dijelimo od kada smo zajedno. Jednostavno dođeš do te neke točke života u kojoj shvatiš da svi mobiteli i štikle nisu vrijedni onog bogatstva s kojim se vraćaš s putovanja – započinju svoju priču Matea i Marko Ružić.

Zajedno putuju posljednjih osam godina kada god mogu, a svoju ljubav prema putovanjima žele prenijeti i na svoju djecu.

– Putujemo zadnjih osam godina koliko možemo odnosno koliko nam mogućnosti dozvoljavaju, što financijski, što zbog djece koja su još mala pa im ta putovanja nisu toliko zanimljiva. Zato svake godine njima priuštimo njihovih nekoliko dana zabavnog parka – Aqualanda ili slično. Nadamo se da će jednom zavoljeti putovanja koliko i mi.

Matea i Marko Ružić ovog su puta kao destinaciju izabrali Švedsku. Najprije su posjetili Stockholm koji je smješten na istočnoj obali države, na obali Baltičkog mora koje se spaja s jezerom Malaren.

– Jezero je zanimljivo jer Šveđani provode svoje vikende upravo ovdje, uz obitelj, društvo i roštiljanje. Također je zanimljivo da jezero nema širinu nego duljinu čak 250 kilometara – pričaju Matea i Marko.

Nisu mogli zaobići njihovu tradicionalnu kuhinju pa su tako za doručak pili kavu i jeli pužiće s cimetom, što je švedski specijalitet. – Njihovi specijaliteti skoro uvijek uključuju ribu i krumpir – pričaju nam.

Matea i Marko su obišli gotovo cijeli Stockholm i to na električnim romobilima da im obilazak bude zanimljiviji i brži.

Osim toga, posjetili su i maleni gradić Trosa. – Jako je zanimljiv, miran i živopisan, pogotovo za Šveđane kojima je to mjesto za odmor uz malene kanaliće, sunce i puno sadržaja za najmanje. Posjetili smo i grad Sodertalje koji je također malen, miran i ugodan. U tom smo gradiću bili i smješteni – govore Matea i Marko.

Ono što ih se posebno dojmilo u vezi ove države je to što su u Švedskoj novčanice gotovo nepoznat pojam. – Sve se plaća karticama, čak ni ne postoje blagajne, samo POS terminali. Šveđani čak i žvakaće plaćaju karticom.

Svima koji žele posjetiti ovu zemlju preporučuju odlazak na vidikovac s kojeg se pruža predivan pogled na grad. – Osim toga, obavezno treba posjetiti Vasa muzej koji je ponos švedske mornarice – govore Matea i Marko.

Ipak, sve putoholičare upozoravaju da je švedski standard dosta visok pa prije odlaska na putovanje treba podebljati novčanik.

Sljedeća destinacija prema kojoj će se uputiti je Španjolska. – Suprug me iznenadio uranjenim poklonom za godišnjicu braka. Ove ćemo godine još posjetiti Barcelonu i Valenciju i jako se veselimo. Idemo u vlastitom aranžmamu jer na taj način vidimo puno više sadržaja nego kad na putovanje idemo preko agencije. Sami si određujemo plan i to nam odgovara. Većinom putujemo preko Budimpešte avionom jer oni imaju povoljne karte – otkrivaju na kraju Matea i Marko.

zatvori