Srijeda, 24. travnja 2024.

Prognoza vremena za utorak, 19. ožujka

Promjenjivo do pretežno oblačno. Povremeno još eventualno može poškropiti malo slabe kiše. Puhat će slab do umjeren sjeveroistočni vjetar, a najvišu dnevnu temperaturu očekujemo oko 8 ili 9 stupnjeva.

U srijedu će biti pretežno sunčano. I dalje će puhati slab do umjeren sjeveroistočnjak. Jutarnja temperatura oko nule uz slab mraz, najviša dnevna oko 10 ili 11 stupnjeva.

Mraza još može biti i u četvrtak ujutro. Nakon toga prema kraju tjedna bit će većinom sunčano i postupno sve toplije. Čini se da nam se sprema uistinu lijep i topao vikend, i to, za razliku od prethodna dva, bez jakog vjetra.

Pred nama je i smjena godišnjih doba. Zima završava, a proljeće počinje u srijedu u 22 sata i 58 minuta. To je ožujski ekvinocij ili ravnodnevica. Bolje je reći ožujski nego proljetni budući da u istom trenutku na južnoj Zemljinoj polutki počinje jesen.

I premda smo u školi učili da na ekvinocij dan i noć traju jednako, to nije baš sasvim točno. U srijedu će dan već biti osam minuta dulji od noći. Na zemljopisnom položaju Koprivnice, najbliže jednakom trajanju dana i noći bili smo u ponedjeljak kada je Sunce izašlo u 6:01, a zašlo u 18:02. Duljina dana i noći brzo se mijenja oko ekvinocija pa ćemo posljednjeg dana ožujka već imati 12 sati i 44 minute dana.

Spomenimo i da nam noć s utorka na srijedu donosi i pun Mjesec.

zatvori