Četvrtak, 18. travnja 2024.

POTRES Podrhtavanje tla iz susjedne države osjetilo se i u Podravini

Slab potres osjetio se u Koprivnici i Podravini prije nekoliko minuta.

Epicentar mu je bio u susjednoj Republici Mađarskoj, 35 kilometara istočno od Koprivnice. Magnituda mu je procijenjena na 3.8, a dubina hipocentra na 15 kilometara, prema izvješću EMSC-a. (Podaci osvježeni u 20:50).

“Danas, 7.3.2019. u 20 sati i 7 minuta dogodio se jak potres s epicentrom u Mađarskoj uz samu granicu sa Hrvatskom sjeverno od Đurđevca. Potres je imao magnitudu M=3.9 prema Richteru. Osim što se osjetio u Podravini i Međimurju, osjetio se i u Bjelovaru i Zagrebu”, izvijestila je Seizmološka služba Geofizičkog odsjeka Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu.

Potres je na našem području bio vrlo slab, no bliže epicentru – primjerice u Prekodravlju – osjetio se jače.

“Potres je došao naglo i trajao je nekoliko sekundi. Bili smo u šoku jer nikad nismo osjetili nešto slično i takvi potresi nisu tipični za ovo područje. (…) Bilo je to kao da nam je nešto veliko udarilo u kuću, ali bez buke sudara”, opisao je za EMSC svjedok iz Nagyatada, 7 km od epicentra.

Čitatelji Drave.info na našoj su Facebook stranici opisali svoja iskustva. Neki su ga osjetili jače, neki slabije, neki uopće ne, neki su opisali kako su se psi uznemirili, a neki su u šaljivom tonu komentirali kako je to bio rezultat Dinamove večerašnje pobjede na Maksimiru.

U nastavku slijede pozicije epicentra prema Seizmološkoj službi i EMSC-u. Seizmološka služba epicentar smješta bliže Koprivnici, između Csurga i Gole.

Epicentar potresa. Izvor: Seizmološka služba.
Epicentar potresa. Izvor: emsc-csem.org
zatvori