Četvrtak, 18. travnja 2024.

POMIČEMO KAZALJKE U nedjelju počinje ljetno računanje vremena

Zimsko računanje vremena završit će ovoga vikenda. U nedjelju u dva sata kazaljke ćemo pomaknuti jedan sat unaprijed. Točnije, nakon 1:59 satovi će pokazivati 3:00.

Tako ćemo ponovno “izgubiti” jedan sat sna koji smo dobili prelaskom na zimsko vrijeme u listopadu i vrijeme u Hrvatskoj računat će se kao univerzalno ili griničko vrijeme plus dva sata (UTC+2).

Od nedjelje će prestati vrijediti obaveza upaljenih svjetala tijekom dana na motornim vozilima, osim na mopedima i motociklima koji svjetla moraju imati upaljena cijele godine.

Promjenu ćemo prije svega osjetiti po “duljem trajanju dana”. Sunce će u subotu zaći u 18:18, a u nedjelju sat vremena kasnije, u 19:19. Naravno, nešto će kasnije i izaći: za razliku od subote kada će svanuti u 5:37, u nedjelju će se prve Sunčeve zrake nad obzorom ukazati u 6:35.

Premda je krajem prošle godine bilo najava da bi ovo pomicanje kazaljki bilo posljednje, nakon čega bismo se morali odlučiti za trajno zimsko ili ljetno vrijeme, prema prijedlogu Odbora za promet i turizam Europskog parlamenta čini se da će to ipak biti u ožujku ili listopadu 2021.

Ljetno računanje vremena trajat će do 27. listopada.

zatvori