Subota, 20. travnja 2024.

Održan još jedan sastanak o upisima u strukovna zanimanja

Još jedan u nizu sastanaka na temu kreiranja plana upisa u srednje škole i uvođenja novih zanimanja prema potrebama podravsko-prigorskog gospodarstva održan je u sjedištu Koprivničko-križevačke županije.

Sastanak je vodio zamjenik župana Ratimir Ljubić, a među prisutnima su se našli ravnatelji strukovnih škola na području Županije te predstavnici županijske Obrtničke komore, Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Područnog ureda Križevci te Hrvatske gospodarske komore – Županijske komore Koprivnica.

Kao što je uvodno naglasio zamjenik Ljubić, na inicijativu Županije i u suradnji s partnerima – školama, institucijama, jedinicama lokalne samouprave, održani su brojni sastanci i promotivne aktivnosti posljednje dvije godine, a sve kako bi se mlade potaknulo na upis strukovnih zanimanja te kako bi se kreirao plan upisa u srednje škole prema potrebama županijskog gospodarstva.

Svrha toga je učenicima omogućiti da se školuju za zanimanja koja imaju budućnost na tržištu rada, a gospodarstvenicima potrebnu i kvalificiranu radnu snagu.

Osim prezentacija strukovnih zanimanja, pokrenut je i jedinstven projekt – portal promocije strukovnih zanimanja koji je namijenjen učenicima završnih razreda osnovnih škola, gdje se mogu na jednom mjestu dobiti sve potrebne informacije o zanimanjima, školama, praktičnoj nastavi i stipendijama, s naglaskom na deficitarna zanimanja.

Na sastanku je bilo riječi i o uvođenju novih zanimanja, i to zanimanja pediker u Strukovnu školu Đurđevac te zanimanja keramičar i armirač u Srednju školu “Ivan Seljanec” Križevci.

Zamjenik Ljubić zatim je okupljenima zahvalio na suradnji i interesu, a dogovoreni su i novi sastanci.

zatvori