Četvrtak, 28. ožujka 2024.

NEDOSTATAK LIJEČNIKA M. Vukobratović: Zašto se nitko ne javlja na natječaje? Župan Koren: Radimo na tome, ali ne možemo to sami riješiti

Kronični nedostatak liječnika zahvatio je i Koprivničko-križevačku županiju.

Na taj je problem na sjednici Županijske skupštine, održanoj u ponedjeljak u Koprivnici, upozorila SDP-ova Marija Vukobratović tijekom rasprave o izvješću o radu župana:

– U izvještaju se govori i o koncesijama, pa između ostalog stoji da se na natječaj raspisan za 7 liječnika obiteljske medicine, 17 liječnika dentalne medicine, 2 liječnika predškolske medicine rada, nitko nije prijavio. Nameće mi se pitanje zašto je to tako. Možda ti liječnici ne vide perspektivu u našoj županiji?

Formalno-pravno više nije riječ o koncesijama, od 1. siječnja to su ordinacije, uzvratio je župan Darko Koren te dodao:

– Nije sjajna situacija, ali vjerujte, nije to nešto što mi možemo riješiti dekretom ili nekim mjerama. Ono što možemo, trudimo se napraviti.

Darko Koren. Snimio Marko Posavec.

Tako je održano nekoliko sastanaka s predstavnicima Hrvatske liječničke komore, koju u našoj županiji predstavlja dr. Dubravko Mišić, a kako bi se definirale poticajne mjere za privlačenje i zadržavanje liječnika na našem području, kaže župan Koren:

– Želimo se uključiti u jedan program subvencioniranja kredita za stanove ili kuće za liječnike i medicinsko osoblje. To je program u koji smo se uključili. Očekujemo od njih ulazne podatke kako bi pročelnik i stručne službe mogli izračunati koji bi nam iznos trebao. A o obimu potpore ćete odlučiti upravo vi u Županijskoj skupštini. I to nije jedino što činimo. Nije se dobro izgovarati u smislu da je kod drugih još gore, ja to znam, ali stvarno vam je to tako.

Izvršna županijska vlast tjedno komunicira s odgovornima iz županijskog zdravstvenog sustava i svjesna je nedostatka liječnika na terenu i ostalih problema u zdravstvu, rekao je župan Koren te dodao da je riječ o problematici koju županija ne može sama riješiti. Baš kao što, kaže, bez državne intervencije ne može riješiti ni dugovanja koprivničke bolnice, o čemu je također SDP-ova Marija Vukobratović izrekla primjedbe s govornice koprivničke vijećnice, spočitnuvši što u županovu izvješću nije navedeno kad će dugovi biti sanirani.

zatvori