Utorak, 16. travnja 2024.

NAJAVLJUJEMO Zagrebački gitarski trio nastupa u Koprivnici

Pučko otvoreno učilište Koprivnica i Muzej grada Koprivnice organiziraju koncert Zagrebačkog gitarskog tria koji ove godine obilježava 35. obljetnicu djelovanja.

Osnovan 1984. godine, ovaj gitarski trio u nepromijenjenom sastavu redovito nastupa u Hrvatskoj i Europi. Širok repertoar ansambla obuhvaća djela od razdoblja renesanse do suvremene glazbe, uključujući izvorne skladbe za tri gitare pisane u 19. stoljeću, atraktivne transkripcije i nova djela što su za Trio skladali mnogi hrvatski autori, kao i britanski skladatelji Duarte i Blake Watkins te Rus Koškin.

Članovi Trija ostvarili su više zajedničkih nosača zvuka, a mnoge snimke napravili su i za Hrvatski radio. Uz sviranje u Zagrebačkom gitarskom triju, njegovi članovi djeluju kao solisti te kao glazbeni pedagozi: Darko Petrinjak i István Römer predaju na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu, a Goran Listeš na Umjetničkoj akademiji u Splitu.

Zagrebački gitarski trio dobitnik je Vjesnikove glazbene nagrade “Josip Slavenski” za 1996. godinu, te nagrade Hrvatskog društva glazbenih umjetnika “Milka Trnina” i Ministarstva kulture Republike Hrvatske “Vladimir Nazor” za 2006. godinu.

Koncert će se održati 22. ožujka 2019. s početkom u 19 sati u Galeriji Mijo Kovačić u Koprivnici, a održava se uz potporu Ministarstva kulture.

Izvor: POU Koprivnica
zatvori