Utorak, 23. travnja 2024.

MUZEALCI U ZAGREBU Robert Čimin: Promoviranjem naive i našeg kraja zainteresirali smo turistički sektor

Muzej grada Koprivnice organizirao je u zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti predstavljanje naivne umjetnosti i podravskih turističkih potencijala kojima je temelj upravo naiva.

Riječ je o značajnom događaju kojemu je povod pedeseta obljetnica Galerije naivne umjetnosti u Hlebinama, ocijenio je za Dravu.info ravnatelj koprivničkog Muzeja Robert Čimin:

Robert Čimin. Snimio Marko Posavec.

– Predstavljanje pedesete obljetnice Galerije naivne umjetnosti u Hlebinama i čitav program koji smo prošle godine provodili u Muzeju suvremene umjetnosti predstavljen je zbog ciljane publike: to su turističke i putničke agencije kojima smo ponudili jednodnevni dolazak u Hlebine sa svime onime što Hlebine danas mogu ponuditi. To nije samo Galerija naivne umjetnosti već i Galerija Josip Generalić, udruga Stari zanati, Šoderica… Sve ono što Hlebine mogu ponuditi, a Zagreb i primjerice Muzej naivne umjetnosti u Zagrebu to ne mogu.

U Muzeju suvremene umjetnosti predstavljena je i ponuda Koprivnice kao još jednog središta naivne umjetnosti koje posjetitelji ne bi smjeli zaobići, rekao je ravnatelj Čimin:

– Ponuđena je Galerija Mijo Kovačić, budući da je bila riječ o ponudi naivne umjetnosti. Galerija Mijo Kovačić još uvijek nije u turističkim agencijama, ni u Koprivnici ni izvan nje, dovoljno zastupljena. Tako smo promovirali i Koprivnicu.

Naša je ponuda pobudila zanimanje, doznali smo od ravnatelja Čimina:

– Odmah dan kasnije jedna nam je turistička agencija uputila poziv za dostavu ozbiljnije ponude, aranžmana i vjerujem da će to vrlo brzo uroditi plodom. Znači da smo zainteresirali turistički sektor, čini mi se da bismo već ovog proljeća mogli imati naznake prvih turista, barem onih koji do sad nisu imali u planu posjetiti Hlebine i Koprivnicu.

U programu predstavljanja podravske turističke ponude i naivne umjetnosti u Zagrebu sudjelovali su i dožupan Ratimir Ljubić, načelnica hlebinske općine Božica Trnski, predstavnici županijske Turističke zajednice, dok je koprivnički slikar Ivan Andrašić pokazao kako se slika na staklu u maniri naivne umjetnosti.

Recimo i da je u Muzeju suvremene umjetnosti prikazan i dokumentarni film o pedesetoj obljetnici djelovanja hlebinske galerije.

Ustupio Robert Čimin.
zatvori