Četvrtak, 25. travnja 2024.

KOPRIVNIČKI VATROGASCI Poslovanje je pozitivno, servis ljestvi koštat će više od pola milijuna kuna

Javna vatrogasna postrojba grada Koprivnice, uz policiju, jamac je sigurnosti građana ovoga grada, njihove imovine, zdravlja i života. Rekao je to tijekom rasprave o izvješću o radu JVP na sjednici Gradskog vijeća u utorak gradonačelnik Mišel Jakšić.

Uspješnost na intervencijama je stabilna, a građani Koprivnice nisu izrazili pritužbe na postupanje koprivničkih vatrogasaca, dodao je gradonačelnik te podsjetio da je Javna vatrogasna postrojba iznjedrila i glavnog vatrogasnog zapovjednika Hrvatske Slavka Tucakovića, što dovoljno govori o njenoj kvaliteti. Riječi zahvale uputio je i aktualnom zapovjedniku Marijanu Kicivoju:

– Zapovjedniku Kicivoju zahvaljujem što je u godini velikih promjena u Hrvatskoj vatrogasnoj zajednici naša Javna vatrogasna postrojba poslovala stabilno. Rashodi su smanjeni, podosta je toga posloženo i napravljeno unutar sustava transparentnije, jasnije i racionalnije. To je u konačnici rezultiralo i time da je naša JVP u odnosu na 2017. godinu lani poslovala pozitivno.

Marijan Kicivoj. Snimio Marko Posavec.

Da je poslovanje gradske Javne vatrogasne postrojbe, osobito financijsko u odnosu na 2017. godinu znatno bolje, primijetio je i HDZ-ov Goran Kovačić. Umjesto minusa, postrojba je lani poslovala s plusom od 152 tisuće kuna. Pozitivnom financijskom rezultatu je prema izvješću pridonijelo smanjenje nabave službene radne odjeće i obuće za 89.950 kuna, potom nefinancijska imovina bilježi znatno odstupanje 233.000 kuna te nije bilo velikih nabava protupožarne opreme:

– Zanima me ne smanjuje li to u ovom trenutku operativnu sposobnost Javne vatrogasne postrojbe te imaju li naši profesionalni vatrogasci potrebnu zaštitnu opremu? Ne nedostaje li oprema koju niste kupili u radu postrojbe?

HDZ-ov vijećnik Kovačić primijetio je veliku stavku koja se odnosi na – vatrogasne ljestve:

– Piše u izvješću da su ljestve nabavljene 2006. godine. Stare su, dakle, 13 godina, a nakon 10 godina treba napraviti veliki servis. Piše da ste u lani u studenome napravili nekakav ograničeni servis kojim su te ljestve dobile dozvolu za intervencije. Zatražili ste da rebalansom proračuna osiguramo 550.000 kuna za redovni desetogodišnji servis ljestava. Nismo li to znali prije pa da to uvrstimo u proračun? I zašto taj servis nije odrađen prije tri godine?

Bez obzira na izrečene primjedbe, sve je u redu, za zaključiti je iz odgovora koje je s govornice gradske vijećnice izrekao zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Marijan Kicivoj:

– Naravno da vatrogasci nisu zakinuti za zaštitnu opremu. Do smanjenja nabave je došlo jer upravo izrađujemo nove normativne akte i novu sistematizaciju na temelju koje ćemo imati i industrijske vatrogasce. Oni koji dežuraju u pogonima i oni koji idu na intervencije ne trebaju jednaku opremu. Našim internim pravilnikom ćemo odrediti kada koji dobivaju koju opremu. Sukladno trenutnom pravilniku, zaštitnu jaknu i hlače dobivaju svakih pet godina. Pretpostavljam da ćemo našim internim aktom odrediti da industrijski vatrogasci tu opremu dobivaju svakih osam godina. Tu je došlo do ušteda.

Kad je pak riječ o nabavi ostale vatrogasne opreme, kaže zapovjednik Kicivoj, planovi su uvijek veći od realizacije, tim više što je bilo potrebno primijeniti mjere štednje. A kad je u pitanju servis ljestava, premda su se prijavili u travnju, odrađen je tek kad su kod servisera dobili slobodan termin:

– Termin smo dobili tek u studenome. Ljestve su detaljno pregledane i obavljena je “defektaža”, ustanovili smo što treba napraviti. Ljestve su formalno i tehnički ispravne, no njihovi resursi, jer nismo obavili desetogodišnji servis, su pri kraju. Stoga ljestve koristimo samo za intervencije u nuždi, dok gospodarske aktivnosti ne radimo sve dok ne obavimo taj desetogodišnji servis.

Gruba procjena cijene tog servisa, koji se obavlja u Njemačkoj, je 550.000 kuna. Koliko će doista koštati, znat će se tek kad se servis obavi, zaključio je zapovjednik profesionalnih koprivničkih vatrogasaca Marijan Kicivoj.

zatvori