Srijeda, 27. ožujka 2024.

GRADSKO VIJEĆE O KULTURI Grgić moli da se politika u nju ne petlja, Forjan se ne sjeća ničeg takvog u zadnja tri mandata

Sudeći prema raspravama gradskih vijećnika, građani Koprivnice mogu biti zadovoljni djelovanjem gradskih kulturnih ustanova – Knjižnice i čitaonice ‘Fran Galović’, Muzeja grada Koprivnice i Pučkog otvorenog učilišta.

Svi su odreda izrazili zadovoljstvo djelovanjem ustanova u kulturi, pri čemu su istaknuli i potrebu za izgradnjom nove knjižnice. Među raspravljačima istaknuo se nezavisni Antonio Grgić, koji je zamolio da se politika ne upliće u djelovanje kulture:

– Imamo vrlo kvalitetan kadar u našim ustanovama. Na ovoj razini nijedan manji grad osim Koprivnice nije uspio zadržati pučko otvoreno učilište, što je pokazatelj kako Koprivnica ima vrhunske kadrove koje još uvijek proizvodi. Zato bih molio da se politika što manje upliće u njihov rad, a što više podrži kako bismo sagradili i novu knjižnicu.

Replicirao mu je HDZ-ov gradski vijećnik Ernest Forjan:

– Koliko se ja sjećam, u zadnja tri ciklusa gradskog vijeća nije bilo nikakvog uplitanja u rad niti jedne gradske institucije.

Raspravu o političkom utjecaju na kulturu zaključio je gradonačelnik Mišel Jakšić.

– Ne znam odakle fama i priča da se bilo koga politički pritišće. Molio bih ravnatelja ili ravnateljicu bilo koje gradske ustanove da kaže kad se to iz Gradske uprave tražilo da se nekoga zaposli, promakne, kazni ili mu se nešto onemogućuje u njihovom radu. Ovako ćemo to samo pripisati politikanstvu. Bilo kakvih političkih pritisaka na kulturnu politiku i kadrovska rješenja, na ustroj organizacija nije bilo ni prije, a ni neće sve dok sam ja gradonačelnik.

Celiščak posebno pohvalila rad knjižnice

HDZ-ova gradska vijećnica Sonja Celiščak čestitala je svim spomenutim gradskim ustanovama, a posebno se – kao aktivna korisnica, osvrnula na rad knjižnice:

– Željela bih čestitati ravnateljici i svim zaposlenicima knjižnice na još jednoj uspješnoj godini i na uspješnoj realizaciji plana i programa. Posebno veseli činjenica kako je svaki šesti stanovnik ovoga grada član knjižnice, a voljela bih i da se ta brojka još poboljša. Vjerujem da će knjižnica i dalje svojim srdačnim i ljubaznim kadrom, kao i raznim programima i događanjima privlačiti korisnike. Isto tako se nadam kako ćemo zajednički pronaći rješenje za problem neadekvatnog prostora. Ovom prilikom čestitam knjižnici na posljednjoj u nizu nagrada, onu za inovativnost za hvalevrijedan program “Mala škola pametnih telefona” za osobe starije od 50 godina.

Snimio Marko Posavec.
Ponovo o uvođenju bezgotovinskog plaćanja u kulturnim ustanovama

Nezavisni zastupnik Miodrag Maričić ponovo je upitao kada će se u koprivničkim kulturnim ustanovama uvesti mogućnost bezgotovinskog plaćanja:

– Imam zamolbu i kritiku. Molio bih sve tri kulturne institucije da učine sve što je moguće za izgradnju nove knjižnice. Za to postoje mogućnosti u europskim fondovima, ako se radi o polivalentnim dvoranama. Što se tiče kritike, pitao bih – kada će se omogućiti bezgotovinsko plaćanje tamo gdje treba?

Ravnatelj muzeja Robert Čimin odgovorio je kako u Muzeju nisu imali upite za bezgotovinsko plaćanje

– To je možda potrebnije kinu nego muzeju, budući da je za najam bankovnog terminala potrebno nešto platiti, a i sam terminal iziskuje i mjesečni promet koji iznosi minimalno 2500 kuna, što muzej nije u mogućnosti ostvarivati – zaključio je Čimin.

Snimio Marko Posavec.
zatvori