Petak, 29. ožujka 2024.

GRADSKI VIJEĆNICI BEZ RASPRAVE ODLUČILI Koprivnica se dodatno kreditno zadužuje

Koprivničko Gradsko vijeće većinom je glasova i bez rasprave prihvatilo prijedlog gradonačelnika Mišela Jakšića o dva nova kreditna zaduženja – jednom kratkoročnom i jednom dugoročnom.

Grad tako uzima kratkoročni revolving kredit od 15 milijuna kuna na rok od 12 mjeseci uz fiksnu godišnju kamatu od svega 0,67%. Kredit je, kako je u prijedlogu pojasnio gradonačelnik Jakšić, potreban za održavanje tekuće likvidnosti i premošćivanje jaza nastalog zbog različite dinamike priljeva sredstava i dospijeća obveza.

Dugoročno će se pak zadužiti za puno manji iznos. Riječ je o svega 6.975.000 kuna, na 15 godina uz fiksnu kamatu 1,36%, s dvije godine počeka.

Najveći dio tog iznosa, 4.650.000 kuna namijenjeno je financiranju Inkubatora kreativnih industrija. Za Projekt Prominent MED, adaptaciju Dječjeg vrtića Loptica tim se kreditom osigurava 1.275.000, a za realizaciju reciklažnog dvorišta u Herešinu 1.050.000 kn.

Ugovor o ovom dugoročnom kreditu Grad će s poslovnom bankom sklopiti nakon što dobije suglasnost hrvatske Vlade.

Potrebu za kreditnim zaduženjima vijećnicima je pojasnio gradski pročelnik za financije Zdravko Punčikar:

– Mi ćemo ovim kreditima sačuvati naš fiskalni kapacitet što će nam u vremenu pred nama omogućiti da za planirane projekte dobijemo financijsku EU potporu. Do kraja godine vjerojatno ćemo tražiti još 7 milijuna kako bismo u potpunosti pokrili planirane projekte – pojasnio je pročelnik Punčikar, dodavši da Grad Koprivnica realizaciju planiranih EU projekata financijski pokriva kratkoročnim kreditima. Rekao je i da se u Gradskoj upravi nadaju skorom natječaju na koji bi prijavili projekt kompostane vrijedan oko 13,5 milijuna kuna.

Odluka o novim kreditnim zaduženjima nije izazvala nikakvih rasprava niti negodovanja.

Na konkretan upit Drave.info zašto oporba nije za govornicom izrazila svoje negodovanje, predsjednik koprivničkog HDZ-a Goran Kovačić je rekao:

– Dosadašnje nam je iskustvo pokazalo da rasprave nemaju smisla. Iako smo dosad izražavali svoje neslaganje i protivljenje kreditnim zaduženjima Grada, vladajuća većina u Gradskom vijeću ipak ih je izglasala. Stoga smo svoje negodovanje odlučili iskazati samo dizanjem ruku s tablicama “protiv” – pojasnio je Kovačić.

zatvori