Utorak, 23. travnja 2024.

FOTO Zbirka ‘Cipele od senja’ pjesnikinje Zdenke Čavić predstavljena u Koprivnici i Zagrebu

Prva promocija treće zbirke poezije pjesnikinje Zdenke Čavić ‘Cipele od senja’ održana je 6. ožujka na Stručno-znanstvenom odjelu koprivničke Knjižnice i čitaonice ‘Fran Galović’.

Autoricu je u punoj knjižnici ljubitelja pisane riječi i njezinih prijatelja predstavio predsjednik Varaždinskog književnog društva Tugomir Orak. Svojim su dolaskom promociju uveličale pročelnica za kulturu grada Koprivnice Ana Mlinarić, ravnateljica knjižnice i čitaonice u Koprivnici Dijana Sabolović Krajina, ravnateljica knjižnice i čitaonice iz Ludbrega Edita Kutnjak Zlatar te ravnateljica Doma za starije i nemoćne osobe u Koprivnici Vesna Križan.

Pjesme su interpretirali literati Literarne sekcije, a prigodnim kajkavskim pjesmama popratio ih je Vokalni sastav KUD-a Podravka. Promociju je vodio Boris Kralj.

U predstavljanju zbirke sudjelovao je i autoričin gost iz Međimurja Vladimir Mihaljević Kantor, koji je sjetnim baladama razgalio publiku.

Promocija ove vrijedne zbirke dijalektalne poezije održana je i u prepunoj velikoj dvorani Hrvatskog sabora kulture 15. ožujka, a o njoj je lijepim riječima, s osvrtom na autoričin rad i zbirku, govorio predsjednik Varaždinskog književnog društva Tugomir Orak.

Hrvatski sabor kulture je u 2018. godini objavio četiri knjige. Posebno ističe činjenicu da su dvije knjige objavljene na lokalnom narječju čime se čuvaju lokalni jezici, posebice u godini obilježenoj čuvanjem kulturne baštine na europskoj razini. Jedna od te dvije upravo su “Cipele od senja” Zdenke Čavić, osma po redu knjiga iz Književne biblioteke Hrvatskog sabora kulture.

Zdenka Čavić članica je Varaždinskog književnog društva, Hrvatskog sabora kulture, Matice hrvatske i KUD-a Podravka.

Kao članica Hrvatskog sabora kulture u 2018. godini objavila je svoju treću zbirku poezije pod nazivom “Cipele od senja” u kojoj autorica kajkavskom dijalektalnom poezijom nostalgično, ali zrelo gleda na život i donosi pjesme koje nas osnažuju i s kojima refleksivno sagledavamo vlastitu prošlost. Knjiga je obogaćena ilustracijama Marije Stipan, likovne umjetnice također članice Hrvatskog sabora kulture, čiji akvareli čine vizualni dio SENJA o kojem autoričine pjesme pjevaju. Recenziju ove produhovljene poezije pod nazivom MALA POVIJET NOSTALGIJE napisala je naša poznata književnica Božica Jelušić.

Moderatorica događanja u Zagrebu bila je stručna suradnica za kulturu Katarina Dimšić.

Njezine pjesme iz zbirke poezije interpretirali su pjesnik Aleksandar Horvat iz Ludbrega, Darko Foder iz Ivanca i čitačica Knjižnice i čitaonice Mladen Kerstner iz Ludbrega Đurđa Kokanović.

U glazbenom dijelu programa učestvovao je zbor KAPELA PAULINA WARASDIN pod vodstvom maestra Zdenka Kuščera i tamburaški orkestar KUD-a Juraj Lončarić iz Hrženice. Izvodili su suitu Emila Cossetta u tri stavka: prvi “Ladarke idu u selo”, drugi “Pred starim majkama” i treći “Ivanjska igra pred starim majkama” te tako obogatili promociju ove vrijedne zbirke.

Svojim dolaskom promociju su uveličale književnica Ana Horvat te književnica i urednica trećeg programa HRT-a Maja Gregl.

Druženje pisaca, slikara i izvođača trajalo je do kasno u noć.

zatvori