Četvrtak, 18. travnja 2024.

FOTO Podravsko-prigorski HSS nakon dramatičnih izbora ima novog predsjednika

Hrvoje Petrić novi je predsjednik županijske organizacije Hrvatske seljačke stranke Koprivničko-križevačke županije. Odlučila je tako izborna skupština održana maloprije u Vatrogasnom domu u Koprivničkim Bregima.

Delegati, njih 92, birali su između trojice kandidata: Hrvoja PetrićaMarija HudićaMarija Švegovića. Petrić je nakon tajnog glasovanja dobio 44 glasa, a druga dvojica kandidata po 24. To bi značilo da bi prvo trebalo izabrati tko od njih ide s Petrićem u drugi krug i potom održati još jedan krug glasovanja. Predsjednik stranke Krešo Beljak umjesto toga pozvao je skupštinu da javnim glasovanjem odluči o novom predsjedniku:

– Da je Hitchcock smišljao scenarij, ne bi bio kompliciraniji – rekao je Beljak. Dodao je da je predložio Hudiću i Švegoviću da odustanu od kandidature, no oni su to odbili. Beljak je stoga pozvao skupštinu na javno glasovanje o dodatna dva glasa Hrvoju Petriću kako bi imao natpolovičnu većinu jer, kako je objasnio okupljenima, jasno je kakav bi bio krajnji ishod. Hrvoje Petrić dobio je 48 glasova okupljenih delegata i tako je postao novim predsjednikom županijskog HSS-a, iako mu takav način izbora nije bio baš po volji.

– Skupština je bila dinamična s vrlo neizvjesnim tijekom glasovanja i scenarijem koji se rijetko viđa, ali demokracija je takva. Naravno da moram čestitati novom predsjedniku županijske organizacije i poželjeti mu mnogo snage da ujedini županijsku organizaciju, prije svega da se smire tenzije i strasti koje nisu od jučer. Siguran sam da ćemo se brzo konsolidirati, da ćemo imati kandidata za župana i krenuti putem na kojemu je HSS bio. Županijska organizacija već dulje vrijeme ima teškoća u djelovanju, bilo je puno ratova između ogranaka posljednjih godina. Sada je županijska organizacija za predsjednika dobila sveučilišnog profesora, jednog od najeminentnijih članova HSS-a u državi, čovjeka koji zna sve o HSS-u, koji živi HSS, spreman je na kompromise i siguran sam da će naći način da se koprivnički, križevački i đurđevački kraj ujedine kako bismo ponovno bili najjača stranka – komentirao je nakon izbora predsjednik stranke Krešo Beljak.

Novi predsjednik podravsko-prigorskog HSS-a večeras nam nije želio davati izjave.

zatvori