Četvrtak, 28. ožujka 2024.

FOTO Održani prvi Dani Zlate Brzeske

Trodnevna manifestacija Dani Zlate Brzeske održani su ovoga vikenda i to, kako je zamišljeno, u tri mjesta koju ovu autoricu zavičajno povezuju.

Zlata Brzeska (1957.-2018.) je autorica poezije i proze koja je za života objavila tri knjige. Udruga Vendi, čija je bila aktivna članica, njoj u čast organizira ovu manifestaciju povodom Zlatinog rođendana, 9. ožujka.

Podsjetimo, Udruga Vendi je udruga za očuvanje prirodne i kulturne baštine, kulturu i umjetnost te promidžbu seoskog turizma, sa sjedištem u Đelekovcu. Glavna aktivnost ove udruge je, osim održavanja kreativnih likovnih i literarnih radionica, i objavljivanje periodičnog časopisa Vendi koji prati društveni i kulturni život sela.

Dani Zlate Brzeske održali su se prvi puta ove godine, od 7. do 9. ožujka, počevši u četvrtak susretom sa Zlatinom Dravom u Donjoj Dubravi gdje je rođena. Na simboličan se način čitala Zlatina poezija na obali Drave.

U petak se manifestacija nastavila u Velikom Bukovcu gdje je Zlata živjela. Tu je predstavljena Zlatina četvrta knjiga “Čuvarica tragova”, jedina objavljena posthumno. U čitanju poezije sudjeluju članovi udruge, a za glazbeni dio pobrinuli su se učenici Glazbenog odjela Osnovne škole Ludbreg. Kao popratni sadržaj izloženi su likovni i drugi radovi udruge, uključujući i radove same Zlate. Suorganizator događaja u Velikom Bukovcu bila je tamošnja Udruga žena.

I posljednji dan je obilježen u Đelekovcu u Domu kulture ‘Pajo Kanižaj’, za koji Zlatu veže sama udruga. U sklopu međunarodnog Dana žena, upravo je ‘Žena’ tema postavljene izložbe članova i prijatelja udruge. Osim uvodnih riječi predsjednika i osnivača udruge Mladena Levaka, okupljenima se obratila načelnica općine Đelekovec Štefica Sirutka, nakon čega se čitala Zlatina poezija, dok se za glazbeni dio pobrinuo Ivo Kovač Kaj, otpjevavši četiri pjesme, od kojih su neke s tek objavljenog novog albuma.

Ovom prigodom predstavljena je i knjiga ‘Čitanka udruge Vendi’ s izabranim štivom radova članova, kao i odabranim člancima iz svih brojeva, dajući pritom kronološki slijed rada udruge od osnivanja udruge do danas, što broji jubilarnih deset godina.

 

zatvori