Utorak, 16. travnja 2024.

FOTO Jakšić obišao sve što se radi u Koprivnici: Ostvarujemo ono što smo zamislili, uz europske fondove moći ćemo krenuti u nove investicije

Gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić danas je sa suradnicima obišao radove i gradilišta na području grada i prigradskih naselja.

Jakšiću su se u obilasku pridružile zamjenice Melita SamoborecKsenija Ostriž, predsjednik Gradskog vijeća Ivan Pal, pročelnici Tomislav GolubićDario JembrekZdravko Punčikar, predsjednica Uprave Komunalca Nataša Tetec i predsjednik Uprave Koprivničkih voda Zdravko Petras.

Cijeli niz građevinskih radova ukupne vrijednosti od 35 milijuna kuna podrazumijeva rekonstrukciju ceste Starigrad-Reka, uređenje Bilogorske ulice u Bakovčicama, izgradnju Inkubatora kreativnih industrija u Kampusu, izgradnju prometnice u Ulici Voćarski put i izgradnju kanalizacije u Vinogradskoj ulici.

– Ovo što smo danas vidjeli nas jako veseli i puni optimizmom, a još veći optimizam nam je kad uzmemo u obzir činjenicu kako smo u protekloj godini imali porast prihoda od redovitog poslovanja za 16 posto. Ono što u rastu prihoda najviše veseli je da smo imali porast od poreza na dohodak za sedam posto; dakle, bez obzira na to što nam porezne reforme ove Vlade ne idu na ruku, što se uzima razvijenijim područjima da bi se dijelilo šakom i kapom negdje drugdje, snaga našeg gospodarstva i porast otvorenih radnih mjesta su nam donijeli tih sedam posto većih prihoda u porezu na dohodak nego u godini prije – rekao je pritom gradonačelnik Jakšić.

Pročelnik odjela za izgradnju grada, upravljanje nekretninama i komunalno redarstvo Tomislav Golubić istaknuo je kako radovi teku prema planu.

– Što se tiče radova u uređenju, vremenske prilike nam idu na ruku, radi se trenutno priprema za asfaltiranje na zadnjoj trećini prometnice u Bilogorskoj pa ćemo do kraja travnja imati uređenu ulicu, radovi na građevinskom objektu Inkubatora planirani su da završe do 30. lipnja. Terminski plan se zadovoljava, paralelno smo radili nabavu za opremanje te zgrade, tako da računamo da kompletan objekt bude gotov do 1. rujna bez ikakvih problema – zaključio je Golubić.

Predsjednik Uprave Koprivničkih voda Zdravko Petras istaknuo je kako je u 2019. godini u planu izvedba investicija vrijednih 14,2 milijuna kuna. – Jedna od najznačajnijih investicija je izgradnja prve faze kanalizacijske mreže zapadnog sliva Mjesnog odbora Vinica koja će biti gotova tjiekom ljeta. Nakon nje, slijedi odmah druga faza izgradnje kanalizacijske mreže MO Vinica, čime bi pokrivenost iznosila 100%. U MO Draganovec planiramo izgradnju kanalizacijske i vodovodne mreže, na području grada Koprivnice u stambenim zonama Lenišće B5 i Pri Svetoj Magdaleni širimo komunalnu infrastrukturu. Još jedna vrlo bitna investicija za cijelo naše uslužno područje je izgradnja i opremanje dvaju zamjenskih bunara na vodocrpilištu Ivanščak i već imamo potpisano sufinanciranje sa Hrvatskim vodama u vrijednosti od 2 milijuna kuna – rekao je Petras.

Gradonačelnik Jakšić još je nadodao kako je u ovom trenutku kreditna zaduženost grada smanjena, no uz povlačenje sredstava iz fondova Europske unije moći će se krenuti i u nove investicije. Jedan od prioriteta je, kaže, izgradnja osnovne škole na Podolicama.

Što se sve radi u Koprivnici

Rekonstrukcija spojne prometnice između naselja Starigrad i naselja Reka

Dužina prometnice koja je predmet rekonstrukcije iznosi 2.863,87 m i širine 5,50 m. Izvan naseljenog dijela prometnice izgradit će se obostrane biciklističke trake širine 1,5 m, dok je unutar naselja predviđena pješačka staza širine 2 m. Izvođač radova na spojnoj prometnici je Zajednica ponuditelja PZC Varaždin d.d. i Koming d.o.o. Koprivnica. Vrijednost građevinskih radova je 7.794.730,73 kn, a ukupna vrijednost kompletnog projekta iznosi 8.560.355,73kn.

Uređenje Bilogorske ulice

Radove izvodi Koming d.o.o. putem Programa održavanja nerazvrstanih cesta na području Grada Koprivnice. Zonu zahvata čini Bilogorska ulica u naselju Bakovčica, na trasi od križanja s Koprivničkom ulicom do križanja sa Školskom ulicom u duljini od cca 970 m. Prva faza asfaltiranja obuhvaćala je duljinu zahvata od cca 570 m, dok je druga faza asfaltiranja u duljini do kraja zahvata predviđena za proljeće. Vrijednost radova je 1,7 milijuna kuna. Kolnička konstrukcija će se asfaltirati u širini 4,50 m sa obostranim bankinama širine u ovisnosti o topografiji terena od 0,50 m do 0,75 m. Odvodnja oborinskih voda s kolnika riješena je gravitacijski, slobodnim padom sa otvorenim betonskim jarcima uz prometnicu. U dijelu prometnice zbog nedostatka prostora u poprečnom profilu nije moguće izvesti otvorene oborinske jarke pa će se mjestimično izvesti asfaltirani rigoli za dovod vode do otvorenih oborinskih jaraka. Do sada je izvedeno radova u vrijednosti oko 1.200.000,00 kuna.

Izgradnja Inkubatora kreativnih industrija

Izvođač radova je Radnik d.d. Tijek radova je u skladu s terminskim planom. Izvedba nosive konstrukcije je pri samom završetku, kreće se s obrtničkim radovima, izvedbom instalacija i radovima na uređenju okoliša. Predviđeni rok dovršetka investicije s opremanjem 1. rujna 2019. godine. Vrijednost radova je 11.175.186,15 kuna bez PDV-a.

Izgradnja prometnice u Ulici Voćarski put

Ukupna dužina obuhvata zahvata iznosi 825 metara. Širina kolnika prometnice iznosi pretežno 5 metara, dok je na mjestima sa nedovoljnom širinom koridora kolnik prometnice sužen na 4,5 m. Uz prometnicu će se izgraditi i sustav odvodnje oborinskih voda sa prometnice. Očekivani kraj svih radova je krajem mjeseca lipnja. Ukupni troškovi izgradnje prometnice iznose 1.750.000,00 kn sa PDV-om u što su uračunati troškovi izgradnje, stručnog nadzora građenja i koordinatora zaštite na radu.

Izgradnja kanalizacije u ulicama Josipa Sirutke, Vrbica, Dubovečki dol, Dubovečki breg, dio ulice Vinice

Izvođač radova je Koming d.o.o. Koprivnica. Na oba podsustava predviđena je gravitacijska odvodnja otpadnih i oborinskih voda. Ukupna duljina planirane nove kanalizacije je oko 5 kilometara. Vrijednost  ugovornih  građevinskih i strojarskih radova je 3.759.797,75 kuna bez PDV-a.

zatvori