Petak, 19. travnja 2024.

FOTO: 50 godina hlebinske naive predstavljeno u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu

U utorak, 12. ožujka, predstavnici Galerije navine umjetnosti stigli su u Muzej suvremene umjetnosti u Zagrebu kako bi zainteresiranoj javnosti i turističkim djelatnicima predstavili turistički potencijal Hlebina.

U Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu, u dvorani Gorgona s početkom u 18 sati, predstavljen je dokumentarni film „50 GNUH“ o 50. obljetnici djelovanja Galerije naivne umjetnosti u Hlebinama. „50 GNUH“ je nastao u suradnji Muzeja grada Koprivnice i Nexus produkcije iz Koprivnice.

Tijekom 2018. godine bilježena su sva događanja kojima se obilježavalo 50 godina djelovanja Galerije u Hlebinama te se ista predstavljaju u formi polusatnog dokumentarca. Osim izložbenih projekata (među kojima se ističe gostovanje Zbirke naivne umjetnosti i Podravkine sobe pijetlova u Kneževoj palači u Zadru), film bilježi i pedagoško-edukativne aktivnosti (dječji ljetni kamp KUL Hlebine), prvi program rezidencijalnog boravka suvremenih umjetnika u Hlebinama (HINT #1: Stipan Tadić), sa završnim osvrtom na novootvorenu Galeriju Mijo Kovačić – kao mjesta kojim se odaje zahvala i počast velikom majstoru naivne umjetnosti Miji Kovačiću, ali i stvara žarišna turistička točka u samom centru Koprivnice.

Velik dio filma posvećen je upravo dvodnevnom obilježavanju jubileja (11. i 12. svibnja 2018. godine) kojem je prisustvovala ministrica kulture Republike Hrvatske Nina Obuljen Koržinek, sa zanimljivim osvrtima stručnjaka (Vladimir Crnković, Marijan Špoljar, Božica Jelušić) na dosadašnje djelovanje te viziju budućeg razvoja Galerije naivne umjetnosti te naive uopće. Uz okrugli stol o navedenoj tematici te izložbu djela Ivana i Josipa Generalića iz privatne zbirke Gorana Generalića, u čast obljetnici predstavljena je i monografija Putevima Hlebinske škole autorice Helene Kušenić.

Po završetku projekcije filma prisutne je pozdravio ravnatelj Muzeja grada Koprivnice Robert Čimin, zamjenik župana Koprivničko-križevačke županije Ratimir Ljubić te načelnica Općine Hlebine Božica Trnski. Potom je slikar Ivan Andrašić, današnji nastavljač tradicije Hlebinske škole, zainteresiranima je pojasnio i predočio nastanak slike uljem na staklu – od skice olovkom do finalnog proizvoda.

Ivan Andrašić rođen je 1959. godine u Molvama, gdje je pohađao osnovnu školu, dok je gimnaziju završio u Ðurđevcu. Diplomirao je 1983. godine na Odsjeku za pedagogiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu. U Koprivnici živi i djeluje od 1988. 1980-ih i 1990-ih godina izradio je nekoliko grafičkih mapa te djelovao kao ilustrator knjiga i zbirki pjesama podravskih autora. U maniri naivne umjetnosti počinje slikati vrlo rano. Iako u motivima i slikarskoj podlozi poštuje tradiciju, od 1980-ih godina Andrašić polako oblikuje prepoznatljiv, vlastiti slikarski izričaj. Narativnost se ukida, važne postaju samo vizualne impresije svega što osjetila mogu percipirati. Na tragu impresionista odlučuje se za slikanje krajolika, pridajući posebnu pažnju svjetlosnim efektima.

Uz njega, Tihomir Želimorski, suradnik Muzeja grada Koprivnice i predstavio je rad svoje udruge Stari zanati te prikazao kovački rad.

Od 19 sati predstavljena je publikacija „Putevima Hlebinske škole“, prva dvojezična i prvenstveno turistički orijentirana publikacija vezana uz naivu Podravine i šire. Publikaciju su predstavili Robert Čimin, ravnatelj Muzeja grada Koprivnice; autorica publikacije i kustosica Helena Kušenić te Kristina Sočev, pomoćnica direktora TZ Koprivničko-križevačke županije.

Podsjetimo, „Putevima Hlebinske škole“ prva je dvojezična turistički orijentirana publikacija vezana uz naivu Podravine i šire. Publikacija obuhvaća velikane naive od prve do treće generacije Hlebinske škole te današnje nastavljače tradicije, s kraćim osvrtom na autore čije je stvaralaštvo na razmeđi Hlebinske škole i autsajderske umjetnosti. Izbor autora temelji se na onima koji su zastupljeni u Zbirci naivne umjetnosti Muzeja grada Koprivnice, uz nekolicinu obližnjih (privatnih) zbirki i Galerija – Zbirka Gorana Generalića, Galerija Josip Generalić u Hlebinama, Galerija Ivan Večenaj u Goli te Galerija Ivan Lacković Croata u Batinskama. Upravo stoga, predstavljanju su se pridružili i Marijana Generalić i Mirjana Lujić (Galerija Josip Generalić) te Zlatko Kolarek, predsjednik Udruge hlebinskih slikara i kipara naive.

Za sve zainteresirane pripremljeni su prigodni promotivni materijali u kojima zainteresirani mogu saznati više o djelovanju Galerije naivne umjetnosti, ali i svih ostalih aktualnih aktera u Hlebinama što će ih sigurno potaknuti na posjet ovom živopisnom podravskom selu.

Tekst: Robert Čimin.

zatvori