Četvrtak, 25. travnja 2024.

Lokomotiva ‘Crna Katica’ s Glavnog zagrebačkog kolodvora ipak nije prevozila logoraše u Danicu

Crna Katica, lokomotiva koja danas krasi Glavni željeznički kolodvor u Zagrebu, nije prevozila logoraše u prvi koncentracijski logor Danicu u Koprivnici.

Iz Ministarstva kulture u koprivnički muzej stigao je službeni odgovor koji je pobio dosadašnje teze brojnih kulturnjaka koji su tvrdili kako se upravo ta lokomotiva koristila u prijevozu zatvorenika za vrijeme Drugog svjetskog rata.

Ravnatelj Muzeja Grada Koprivnice Robert Čimin za Dravu.info je rekao:

Robert Čimin. Snimila Nela Carek.

– Riječ je o lokomotivi “Crna Katica”, broja JŽ 125-052 koja je do 1992. godine bila smještena na spomen-području Danica i za koju je bilo uvriježeno mišljenje kako je upravo ta lokomotiva bila glavna za prijevoz logoraša od koprivničkog kolodvora do logora Danica – rekao je Čimin te nastavio:

– Ono što smo mi tražili od Ministarstva je to da se utvrdi status upravo te lokomotive, koja je danas na Glavnog zagrebačkom kolodvoru i u vlasništvu Hrvatskog željezničkog muzeja u sastavu HŽ Infrastrukture. Odgovor Tamare Štefanec koja vodi zbirku lokomotiva je taj da upravo ta lokomotiva u razdoblju od ožujka 1941. do svibnja 1942. nije bila u Koprivnici. Ona je u to vrijeme bila na remontu u Vinkovcima.

Čimin je napomenuo kako je riječ o najstarijoj sačuvanoj lokomotivi iz tog razdoblja koja je možda stigla u područje Podravine u drugoj polovici 1942. godine, ali zasigurno nakon zatvaranja logora. Najvjerojatnije se koristila na liniji Koprivnica-Botovo.

Potraga za pravom Crnom Katicom se nastavlja, zaključio je Čimin.

zatvori