Subota, 20. travnja 2024.

KOLUMNA Dajte im voća!

Prošloga tjedna učionice u Osnovnoj školi ‘Braća Radić’ u Koprivnici pretvorile su se u vesele voćne igraonice koje su drugašići nazvali ‘Veseli smoothie’. Baš s pravom.

Uz glasni zvuk mašine blendera zapjevali su i zaplesali, a i mi s njima. U zraku je bio prisutan veliki naboj voćne energije i svi smo se veselili čarobnom napitku – Smoothieju. Napravili smo veće količine tog svježega soka od plodova voća i lišća špinata. Svi smo uživali u zdravom napitku i dobili puno energije. Drugašići su bili oduševljeni sokićem i tražila se čaša više. Školsko zvono nas je upozorilo da je priči kraj, tako smo i mi morali prekinuti našu radionicu, te se dogovorili za neki drugi nastavak.

Zdravu Smoothie priču su organizirale učiteljice razredne nastave kako bi se drugašiće potaknulo na konzumiranje što više voća kao iskonski zdrave hrane. Bila je to zaista lijepa i prijeko potrebna gesta koju su prepoznale ove divne žene.

Djeca prvo u svom izboru hrane “hvataju” voće ako im damo priliku! Lijepim bojama i oblikom mami nas da ga pojedemo za dobrobit. Sve voće je okruglog ili ovalnog oblika, činjenica nije na odmet, da se tim načinom lakše rasprostranjuje, odnosno širi svoje reproduktivne sposobnosti u smislu samoodržanja vrste.

Čovjek po svom dizanju unutarnjih organa, čeljusti i zuba pripada u frugivore – voćojede –plodojede. Tako da, i stara biblijska izreka ima smisla kada kaže: Evo, dajem vam sve bilje što se sjemeni, po svoj zemlji, a plodovi s drveta neka vam budu za hranu!

U voću ima najviše nutrijenata što predstavlja najizdašniju hranu za naše tijelo odnosno za naše stanice, kako bi mogle funkcionirati. Zasigurno najviše energije dobivamo baš iz voća. Ono je baza u ljudskoj prehrani, kod daljnjega koraka u procesu razgradnje u našoj probavi stvaraju se proteini. Voćnom prehranom možemo izliječiti sve bolesti, regenerirati naše tijelo, te ga očuvati zdravim. Tako ćemo se najlakše obraniti se od sezonskih bolesti kao što su gripa, prehlada, manjak energije, nesanice, glavobolje…

Naime, ljudsko tijelo nema enzim za probavu termički obrađene hrane, koja može biti da je proizašla iz nekog kemijski proizvodnog procesa u kojem mu je uništena funkcionalna struktura nutrijenata. Dakle, naše tijelo kada ga hranimo prerađenom hranom ne dobije potrebne vitamine i minerale, već ga izlažemo naporima neadekvatne teške probave. Samim tim nastaje umor, koji se javlja nakon obroka.

Potaknuta ovim događajem na kojem su mi djeca dala do znanja da najviše ipak vole jesti voće, moja misija bi bila toliko potpuna i korisna, kada bi se u škole uveo zeleni kašasti sok kao prvi voćni obrok za početak dana. Školarcima bi trebalo biti osigurano dovoljno voća, da bi bili zadraviji i pažljiviji na nastavi, te da bi postizali veće uspjehe u školi.

U zdravom tijelu zdrav duh i “Samo sirovo za zdravlje!”

Recepte za fine Smoothie možete pronaći na portalu www.sirovirecepti.com.

Nada Zlatar Lukavski
Istraživačica, kolumnistica, prezenterica i voditeljica radionica sirove hrane.
www.shop.sirovirecepti.com
https://www.facebook.com/sirovirecepti.com

Ustupila Nada Zlatar Lukavski.
Ustupila Nada Zlatar Lukavski.
Ustupila Nada Zlatar Lukavski.
Ustupila Nada Zlatar Lukavski.
Ustupila Nada Zlatar Lukavski.
Ustupila Nada Zlatar Lukavski.
Ustupila Nada Zlatar Lukavski.
Ustupila Nada Zlatar Lukavski.
Ustupila Nada Zlatar Lukavski.
Ustupila Nada Zlatar Lukavski.
zatvori