Četvrtak, 25. travnja 2024.

Zelenoj Piškornici crveno svjetlo za referendum o RCGO-u, no referenduma će ipak biti

Udruga Zelena Piškornica iz Koprivničkog Ivanca nije dobila zeleno svjetlo za održavanje lokalnog referenduma o Regionalnom centru za gospodarenje otpadom sjeverozapadne Hrvatske Piškornica. Priopćio je to novinarima predsjednik Udruge dr. Ivica Jakupić, pojasnivši da su formalne razloge protiv održavanja lokalnog referenduma istakla dva ministarstva – uprave i zaštite okoliša. Na odluke ministarstava žalba nije dozvoljena, već je moguće pokrenuti postupak pred Visokim upravnim sudom RH.

Zelena Piškornica je za inicijativu za održavanje referenduma prikupila potreban broj potpisa među 1795 birača Koprivničkog Ivanca, pojasnio je Jakupić:

– Prikupili smo 412 potpisa. Od toga, prema nalazu Ministarstva uprave, 40% je bilo nevažećih, 372 potpisa su bila važeća što je više od 20% biračkog tijela. To je jedino što nam Ministarstvo uprave priznaje: ostvarili smo uvjet jer imamo više od 20% upisanih birača i samim tim je inicijativa valjana.

No, Ministarstvo uprave je istaklo proceduralne greške za koje predsjednik Jakupić ističe da proizlaze iz činjenice da propisi za održavanje lokalnog referenduma nisu jasni, već su u ovom slučaju primijenili pravila za državni referendum. A Ministarstvo zaštite okoliša smatra da referendumski prijedlog nije zakonski utemeljen:

– Oni odriču nama pravo da mi uopće pokrećemo tu inicijativu jer zakon definira da mi ne možemo odlučivati o stvari o kojoj se odlučuje na razini države.

A projekt Regionalnog centra za gospodarenje otpadom, podsjetimo, strateški je projekt od posebnog interesa za Republiku Hrvatsku. Prema tome ispada da će na Piškornici “prema nacionalnom interesu izrasti 35 metara visoko brdo smeća na 46 hektara površine”. A kako je u tijeku izrada Studije izvodljivosti, predsjednik Zelene Piškornice Ivica Jakupić smatra da je ovo pravo vrijeme za održavanje referenduma kako bi građani rekli slažu li se s tim projektom. Onima pak koji tvrde da Ivančani dobivaju novac za ekološku rentu, poručuje:

– Nema ekološke rente. Priča za malu djecu. A da je i ima, ja neću prodati svoje zdravlje i svoj okoliš ni za kakve novce. Tko je uopće došao na ideju da mi osporava pravo na zdrav život?! To je u Ustavu napisano kao temeljno pravo. Prema tome, ako je tako, oni mogu reći da građani ništa ne mogu, ali neka tako i vele, a narod neka sluša!

Ministarstvo uprave je osporilo predložena referendumska pitanja zbog skraćenice RCGO, dodao je Jakupić te istakao:

– Ljudima je jasno, sve smo pojasnili i dijelili motivacijski letak. Ovo su formalne stvari kojima je jedino svrha nas onemogućiti. Da smo sve savršeno odradili, oni bi nam odrekli pravo na referendum jer je to državni interes.

Tako ispada da nam preostaje samo jedno, zaključio je predsjednik Zelene Piškornice:

– Znači, mi moramo pognuti glavu, sve nam je dobro. Ako je to interes, neka vele. To su milijuni, svi ćemo živjeti fenomenalno! Od čega? Svi ćemo vrlo vjerojatno živjeti kraće, nekretnine će nam manje vrijediti. Imat ćemo ogroman ekološki rizik i ekološki pritisak. Ovo je poljoprivredni kraj. Kakva eko-proizvodnja?! Tko je čuo za eko-proizvodnju uz 50 hektara smeća? Da je to tako dobro, svi bi si to uzeli. Mogli su to napraviti na Zrinjevcu, koja je razlika?

U Zelenoj Piškornici kažu da su za sad učinili što su mogli, te da je na potezu lokalna samouprava.

– Pričekat ćemo da vidimo hoće li lokalna vlast krenuti s inicijativom da oni raspišu referendum. Ako ne, onda ćemo vrlo vjerojatno uskoro organizirati prosvjed protiv cijele te priče. Institucionalno, vi više nemate načina kako se boriti. Ostaje vam građanski neposluh s milijun mogućnosti. No, to su vrlo neugodne stvari. Nije ugodno stajati naspram interventne policije, no ako mi je ugrožena egzistencija, moram se braniti – poručio je Ivica Jakupić.

Načelnik općine: Ja ću raspisati referendum!

Hoće li dakle Općina Koprivnički Ivanec pokrenuti sljedeći korak, Drava.info je pitala općinskog načelnika, HSS-ovog Maria Švegovića.

Na konkretan Dravin upit načelnik Švegović je odgovorio da će, upravo u funkciji načelnika, on raspisati referendum, a više će nam, najavio je, reći sutra.

Mario Švegović. Snimio Marko Posavec.
zatvori