Utorak, 23. travnja 2024.

100 GODINA DOMOLJUBA U tijeku je akcija prikupljanja starih fotografija

Otprije najavljena akcija prikupljanja fotografija iz privatnih arhiva građana u tijeku je danas i sutra.

Akcija “Kolektivno sjećanje grada – dani prikupljanja fotografija o Domoljubu 1919.-2019.” započela je danas u koprivničkoj Galeriji Mijo Kovačić od 10 sati.

Maja Holek. Snimio Krešo Puklavec.

– Domoljub je kulturno sjedište u kojem se održavaju brojni koncerti, predstave, programi koje organiziraju vrtići i škole, zatim razne svečanosti i drugo. Domoljub kao dio Pučkog otvorenog učilišta je uvijek tu na usluzi i čini sinergiju s ostalim sudionicima društva. Ne postoji Koprivničanac koji barem jednom nije bio u zgradi našeg stogodišnjaka pa ovim putem želimo pozvati građane da zavire u svoje stare foto albume i doprinesu ovog akciji – pozvala je Maja Holek, ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Koprivnica.

Prikupljene fotografije bit će skenirane i digitalno obrađene kako bi mogle biti dio virtualne izložbe koja će se održati krajem godine.

Jedan od posjetitelja, inače umirovljeni psiholog i profesor Ivan Ferenčak, također je odlučio doprinijeti ovoj akciji, pa nam je uz prilog vlastitim fotografijama ovom prigodom ispričao:

Ivan Ferenčak. Snimio Krešo Puklavec.

– Ovo je jedna divna prigoda jer generacije su u Domoljubu puno toga radile, od kazališta, koncerata, političkih skupova, omladinskih zabava do maturalnih plesova. Domoljub je bio jedina prava dvorana u kojoj su generacije i generacije mogle nešto napraviti, od vatrogasaca do maturanata – zaključio je Ferenčak.

Ovoj akciji, koju Pučko otvoreno učilište Koprivnica organizira zajedno s Muzejom grada Koprivnice i Knjižnicom i čitaonicom “Fran Galović”, mogu se priključiti svi zainteresirani do sutra u 18 sati.

 

zatvori