Petak, 19. travnja 2024.

Županija osigurala sredstva za pomoć u kući starijim osobama

U prostorijama Županijske uprave u ponedjeljak, 11. veljače župan Darko Koren potpisao je sporazume vezane uz provođenje programa pomoći u kući starijim osobama u 2019. godini i dnevnog boravka za starije osobe u Križevcima.

Sporazumi su potpisani s gradonačelnikom Križevaca Marijom Rajnom, načelnikom Općine Virje Mirkom Perokom, predsjednicom Kluba za starije osobe “Mariška” Valentinom Čadavec i ravnateljicom Gradskog društva Crvenog križa Križevci Đurđicom Trbus, a potpisivanju su prisustvovali i zamjenik župana Ratimir Ljubić te predsjednik Županijske skupštine Željko Pintar.

Izvor: kckzz.hr

Za provedbu ovih programa i projekata u županijskom proračunu predviđeno je 1.011.474 kuna, od čega 949.946 kuna za pružanje usluga pomoći u kući, a 61.528 kuna za dnevni boravak za starije osobe.

Od 2009. godine pa do kraja 2017. za provedbu programa pomoći u kući Županija je osigurala gotovo 7 milijuna kuna, a 20-ak jedinica lokalne samouprave sufinancirale su program s oko 4,2 milijuna kuna.

– Doista smo jedni od začetnika takvog načina razmišljanja i organiziranja kroz ovaj izvaninstitucionalni model koji su kasnije i drugi prihvatili. Dodana vrijednost ovog programa je zapošljavanje, i to teže zapošljivih osoba, a nadam se kako ćemo ovu kvalitetnu suradnju nastaviti i narednih godina – poručio je župan.

Izvor: kckzz.hr

Predsjednica Čadavec istaknula je da je većinom riječ o osobama u ruralnim područjima, česti izoliranima, u samačkim kućanstvima i s niskim prihodima te im je prijeko potrebna pomoć drugih osoba.

– Svake godine provodimo ankete među korisnicima koje pokazuju kako su oni zadovoljni, a prošle smo godine pružili pomoć 215 korisnika, osigurali im preko 21 tisuću različitih usluga i 9 tisuća obilazaka. Uz podršku Županije i općina i prijavom na natječaje nadamo se da ćemo i u budućem razdoblju te usluge nastaviti razvijati – dodala je.

Izvor: kckzz.hr

Predsjednik Županijske skupštine Pintar, ujedno i predsjednik županijskog Savjeta za umirovljenike i osobe treće životne dobi, također je izrazio zahvalnost Županiji što je pokazala velik interes i osjećaj za potrebu pomoći starijim osobama te dodao:

– Naši građani treće životne dobi svojim su cjeloživotnim radom zavrijedili da imaju dostojanstven život, materijalnu sigurnost i da se mogu osjetiti vrijedima i da netko vodi računa o njima. Podsjetimo, Županija je prihvatila i projekt subvencioniranja dijela troškova za naše korisnike u pet privatnih ustanova za smještaj starijih osoba.

zatvori