Četvrtak, 18. travnja 2024.

Možemo li očekivati poplave kad počne topljenje snijega u Austriji? Ljubić: Nema razloga za zabrinutost

Koprivničko-križevačkoj županiji ne prijeti opasnost od poplava kada se počne topiti snijeg u gornjem toku rijeke Drave.

Rekao je to danas zamjenik koprivničko-križevačkog župana, ujedno i načelnik županijskog Stožera civilne zaštite Ratimir Ljubić:

– Ovaj veliki snijeg koji je pao u Austriji i koji bi se mogao početi topiti sredinom ožujka je većinom u dunavskom slivu. Više će biti ugrožen Dunav i onaj dio rijeka u njegovom slivu, a ne rijeka Drava. No, mi smo spremni za sve.

Tako preventivne aktivnosti provode Stožer civilne zaštite te općine oko rijeke Drave, a zamjenik Ljubić sastao se i s voditeljem Vodnogospodarske ispostave za mali sliv “Bistra” Đurđevac Josipom Fučekom.

Ratimir Ljubić. Snimila Nela Carek.

– Razgovarali smo o mogućim ugrozama i gdje bi ih moglo biti. Zasad je stanje stabilno i nadamo se da će tako i ostati – pojasnio je zamjenik Ljubić.

Voditelj Fuček pojasnio je na sastanku da su neke od mjera redovne i izvanredne obrane od poplava izrada prognoza veličine i vremena nailaska vodnog vala, učestali pregledi stanja ispravnosti regulacijskih i zaštitnih vodnih građevina, otklanjanje uzroka koji ometaju protok voda koritom vodotoka te stavljanje u funkciju izgrađenih objekata za rasterećenje velikih voda…

Podsjetimo, na području županije nalazi se pet automatskih stanica za mjerenje vodostaja i to na lokacijama Gliboki Mlačine, Podravska magistrala, Bistra Koprivnička, Segovina Đelekovec i Rog-Strug Batinske. Njihova mjerenja možete pratiti na ovoj poveznici.

zatvori