Četvrtak, 25. travnja 2024.

URBANA OPREMA KOPRIVNICE Uoči novog izgleda centra dođite na osvrt na sadašnju urbanu opremu grada

‘Urbana oprema Koprivnice’ naziv je predavanja i prezentacije koje će se u četvrtak, 21. veljače s početkom u 18 sati održati u Galeriji Mijo Kovačić u Koprivnici.

Urbana oprema Koprivnice važan je dio identiteta grada. Urbana oprema nije samo briga o urednijem i ljepšem okolišu, nego puno više. Na primjeru prostora središnjih trgova, Zrinskog i Jelačićevog trga, možemo govoriti o transformacijskom potencijalu Koprivnice i gradskog središta u podizanju kvalitete života. U trenutku planiranja izgleda središnjeg gradskog trga i projektiranja novog prostora, neophodno je sagledati postojeće stanje. Uređenje gradskog središta prema osnovnim i dodatnim kriterijima struke mora se držati određenog regeneracijskog modela koji se temelji na održivosti u kojoj se malim urbanističkim zahvatima može pridonijeti kvaliteti života i zadovoljstvu korisnika prostora.

Grad Koprivnica osluškuje potrebe svojih sugrađana i brine o izgledu javnih površina i urbanoj opremi grada. Ne radi se samo o opremanju prostora središnjeg trga, gradskog parka ili dječjih igrališta, nego o autobusnim nadstrešnicama, klupama, kantama za smeće, stalcima i nadstrešnicama za bicikle, reklamnim vitrinama, stupovima i panoima, posudama za cvijeće, najrazličitijim ogradama, pregradnim stupovima i stupićima, pa sve do poklopaca (s ili bez natpisa) šahtova, vodovoda, kanalizacija, telefonskih i električnih instalacija koji se nalaze na kolnicima, nogostupima i parkiralištima. Zapravo se radi o standardu života. U smislu tehničke opreme i infrastrukture, gradovi su sve složeniji sustavi. Urbana oprema mijenja se s promjenom tehnologija i potrebama korisnika, društvenom kontekstu o kojem ovisi izgled urbane opreme.

Pripreme za novi izgled središnjeg trga idealne su za osvrt na postojeću urbanu opremu Koprivnice te promišljanje o potrebama, željama i mogućnostima. Koprivnica, ta “stara dama” (kako joj volimo tepati) zaslužuje nove modne dodatke u skladu sa svojim godinama. O urbanoj opremi ovisi izgled prostora u kontekstu kojeg možemo govoriti o urbanitetu grada ili anti urbanim tendencijama. O nama ovisi izgled Koprivnice, jer Koprivnica je ogledalo nas samih.

O Urbanoj opremi Koprivnice predavanje će održati viša kustosica Muzeja grada Koprivnice, povjesničarka umjetnosti Draženka Jalšić Ernečić, koautorica studijskog istraživanja i konzervatorskog elaborata “Povijesni razvoj prostora i izgradnje Zrinskog i Jelačićevog trga” u svrhu Revitalizacije središnjih gradskih trgova Koprivnice te koautorica i kustosica izložbe “Koprivnički trgovi prošlosti i budućnosti – Zrinski + Jelačić” koja se, uz predstavljanje digitalizirane baštine muzeja na temu prostora trga, u Galeriji Koprivnica može razgledati do 3. ožujka ove godine.

zatvori