Četvrtak, 25. travnja 2024.

Učenici Osnovne škole Molve obilježili Međunarodni dan žena i djevojaka u znanosti

Osnovna škola Molve u ponedjeljak je obilježila Međunarodni dan žena i djevojaka u znanosti (11. veljače).

Opća skupština Ujedinjenih naroda 2015. godine donijela je rezoluciju o proglašenju tog datuma Međunarodnim danom žena i djevojaka u znanosti kako bi se ohrabrilo i potaknulo mlade žene da se bave znanošću koja se često smatra “muškim područjem”. Naime, tijekom prošle oko 70 posto zaposlenih u znanosti na području Europske unije bili su muškarci.

U knjižnici molvarske škole bilo je riječi o ženama koje su svojim djelovanjem promijenile svijet i način na koji živimo, a tema je proširena i govoreći o ženama koje su svoj trag ostavile i u književnosti, filmu, slikarstvu, sportu, politici te drugim područjima, a svojim su djelovanjem dovele do napretka i boljitka u društvu te boljeg položaja današnjih žena. Ideja za obilježavanje temeljila se na dvjema knjigama o neustrašivim ženama – “Žene u znanosti” i “Priče za laku noć za mlade buntovnice”.

Nakon kratkog uvoda o ženama u znanosti i isticanja mota večeri: “In a world full of Kardashians, be a Curie!”, pročitane su dvije inspirativne priče iz knjige “Žene u znanosti” – o kemičarki i fizičarki Marie Curie te astronautkinji Valentini Tereškovi.

Potom su uslijedile aktivnosti za učenike: tražili su ilustracije žena sakrivene u knjižnici i holu škole, na mreži su istraživali o tim ženama i izdvajali najvažnije podatke o njima i njihovim iznimnim postignućima, s posebnim naglaskom na povezanost s temom večeri.
Sve zanimljive podatke učenici su zapisivali na pripremljene straničnike koje su kasnije i predstavljali jedni drugima. Straničnike su ponijeli kućama kao podsjetnike na večer te zaključili kako su za ostvarenje snova potrebni rad, marljivost, upornost, hrabrost te vjera u sebe i vlastite sposobnosti.

Na kraju večeri, iz knjige “Priče za laku noć za mlade buntovnice” učenici su pročitali nekoliko zanimljivih priča, a čitanje je završilo pričom o trima matematičkim genijalkama zaposlenima u NASA-i kojima je, u vrijeme kad su radile, bilo uskraćeno priznanje za njihov rad. Ta je priča ujedno poslužila i kao uvod u gledanje filma inspiriranog njihovim životima, pod nazivom “Hidden Figures”. Učenici su pogledali početak filma, dovoljno da ih se potakne da ostatak pogledaju kod kuće s obitelji i uoče poruku filma.

Za kraj, iz molvarske škole istaknuli su ovaj citat:

“Mladim buntovnicama iz cijeloga svijeta: sanjajte još veće snove, težite višem, borite se žešće, a kad posumnjate, ne zaboravite: VI STE U PRAVU!”*

* Favilli, E.; Cavallo, F. Priče za laku noć za mlade buntovnice : 100 pripovijedaka o izuzetnim ženama. Zagreb : Znanje, 2017.

zatvori