Petak, 19. travnja 2024.

SVI U ŠKOLI, SVI PRI STOLU Više od polovice učenika drnjanske osnovne škole ne može si priuštiti obrok

Koprivničko-križevačka županija i u ovoj školskoj godini nastavlja s projektom ‘Svi u školi, svi pri stolu’.

Svrha mu je osigurati školsku prehranu za učenike koji žive u siromaštvu, a polaze nastavu u osnovnim školama kojima je Županija osnivač. U ovoj godini projektom je obuhvaćeno više od 1300 učenika što je, rekao je na današnjoj početnoj konferenciji župan Darko Koren, duplo više učenika nego lani. Razlog tomu, pojasnio je, drugačiji su kriteriji kojima su obuhvatili veći broj učenika.

Snimio Krešo Puklavec.

– Na nama svima je da se potrudimo stvoriti osnovne uvjete za sve učenike koji ujutro dođu u školu. Neka od te djece nemaju ni za obrok u školi. To možda zvuči malo grubo i patetično, ali to je činjenica – dodao je župan Koren.

Najviše takvih učenika je u drnjanskoj Osnovnoj školi “Fran Koncelak”. Tamo besplatan školski obrok dobiva 238 osnovnoškolaca.

Snimio Krešo Puklavec.

– Ogromna brojka u odnosu na 460 učenika koliko polazi našu školu. Imajmo na umu da je tu i devedesetak djece pripadnika romske nacionalne manjine koji bi bez ovog obroka bili jako ugroženi i bojim se da je to njima često jedini topli obrok kojeg pojedu u danu – rekao je ravnatelj škole Ivan Pikivača.

Vrijednost ovog projekta je nešto više od milijun i tristo tisuća kuna, a sav novac osiguran je iz Europske unije te državnog proračuna.

zatvori