Četvrtak, 25. travnja 2024.

ZA BRŽI I BOLJI PRIJEVOZ Naša je županija zajedno s još dvije potpisala sporazum o integriranom prijevozu putnika

Tri sjeverne hrvatske županije – Koprivničko-križevačka, Međimurska i Varaždinska – potpisale su u Čakovcu Sporazum o dugogodišnjem partnerskom odnosu u razvoju željezničkog prometa i integriranog prijevoza putnika.

Sporazum koji podrazumijeva zajednički rad na razvoju sustava integriranog prijevoza putnika i njegovoj implementaciji u javni putnički prijevoz na području regije sjeverne Hrvatske u ime naše županije potpisao je zamjenik župana Darko Sobota, te međimurski župan Matija Posavec i zamjenik varaždinskog župana Robert Vugrin s jedne te predsjednik Uprave HŽ Putničkog prijevoza d.o.o. Željko Ukić i član Uprave Damir Rubčić s druge strane.

Dožupan Sobota nakon potpisivanja je za Dravu.info podsjetio da je riječ o projektu na čijoj se pripremi intenzivno radi posljednjih četiri do pet godina i jedinstven je u Hrvatskoj, a putnicima bi trebao omogućiti lakše i efikasnije korištenje javnog prijevoza:

– Integrirani prijevoz zapravo će korisnicima donijeti mnoge prednosti poput jedinstvenog tarifiranja putničkih karata, usklađenja voznih redova, povećanja prometne ponude, povećanja pristupačnosti javnog prijevoza u prostoru i vremenu. Ugovor smo potpisali s HŽ Putničkim prijevozom, ali ovo podrazumijeva vezu i s cestovnim prometom, konkretno i autobusnim linijama, ali i svim mogućim prijevozima koje bismo uskladili. Tako bismo skratili vrijeme putovanja, poput onoga Đurđevac – Koprivnica – Zagreb, a cilj nam je i da taj prijevoz bude što jeftiniji.

Izvor: kckzz.hr

Ovaj će projekt, istakao je dožupan Sobota, konačno definirati i primat Koprivnice u regionalnom teretnom željezničkom prometu:

– Ono što je prednost Koprivničko-križevačke županije i nama je osnovni cilj: da grad Koprivnica ostane centar teretnog prijevoza, što mu prema geografskom položaju prometnica i pripada, i to će se dogoditi. Kad govorimo i o izgradnji drugog kolosijeka željezničke pruge Dugo Selo – Križevci – nastavak gradnje od Križevaca preko Koprivnice do mađarske granice, Koprivnici daje prednost da bude centar prijevoza roba ne samo u sjeverozapadnom dijelu Hrvatske već i od onog istočnog dijela Hrvatske koji je željezničkim prijevozom vezan za Koprivnicu.

Dožupan Sobota vjeruje da će građani usklađen putnički promet moći koristiti za dvije do tri, maksimalno četiri godine, dok će teretni promet roba, kaže Sobota, u novom sustavu profunkcionirati mnogo prije.

Spomenimo i da je potpisivanju Sporazuma jučer u Čakovcu prisustvovala i državna tajnica za promet u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture Nikolina Brnjac koja je istakla da sjever Hrvatske prednjači u mnogo toga, a pogotovo u promišljanju prometa.

– Međimurska, Varaždinska i Koprivničko-križevačka županija prve u Hrvatskoj imaju masterplan o integriranom prijevozu putnika, prve imaju strategiju održive mobilnosti, što znači da dugoročno promišljaju promet, a to je jedini način na koji se mogu riješiti negativni efekti. Dodala je da ulazimo u razdoblje u kojem će se više nego ikada ulagati u željezničku infrastrukturu i razvoj željezničkog prometa. Upravo će ove tri županije biti prve i predvodnice integriranog prijevoza u Hrvatskoj na korist građana i gospodarstva – zaključila je državna tajnica Nikolina Brnjac.

zatvori