Ustupila Anita Čolak.
Hrvatska je vlada na svojoj posljednjoj sjednici pod točkom kadrovskih pitanja Koprivničanca Slavka Tucakovića imenovala glavnim vatrogasnim zapovjednikom Republike Hrvatske.

Tucaković je dužnost glavnog vatrogasnog zapovjednika obnašao i dosad, no izmjenama Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o ustrojstvu i djelokrugu rada ministarstava je propisano da će glavnog vatrogasnog zapovjednika imenovati Vlada uz suglasnost Hrvatske vatrogasne zajednice

– Istim tim zakonom je uređeno da Državna uprava za zaštitu i spašavanje prestaje postojati s 31. prosincem 2018. godine. Djelatnici se s početkom 2019. raspoređuju u Ministarstvo unutarnjih poslova i Hrvatsku vatrogasnu zajednicu. Tu su potpali Sektor za vatrogastvo, Vatrogasno učilište, Vatrogasno operativno središte i Državne vatrogasne intervencijske postrojbe. Ovo je prijelazna godina. HVZ kao središnji ured za vatrogastvo počet će s radom 1. siječnja 2020. godine – pojasnio je Tucaković istaknuvši da je, promjenama usprkos, osiguran kontinuitet rada Hrvatske vatrogasne zajednice koja se sprema za novu sezonu, čija će špica biti tijekom ljeta u priobalju.

Tucaković je na zadaće glavnog vatrogasnog zapovjednika otišao s funkcije zapovjednika Javne vatrogasne zajednice Grada Koprivnice. Kao dobar poznavatelj ovdašnjeg vatrogastva kaže da koprivnički i podravski vatrogasci odrađuju svoje zadaće, izvršavaju zapovijedi, spremaju se za dislokacije koje će ih zapasti ovog ljeta, ali i izvršavanja zakonom propisanih zapovjedi na dnevnoj bazi

– Posebno se to odnosi na uvezivanje zapovjednog lanca, davanje suglasnosti prema nižim zapovjednicima sve do zapovjednika dobrovoljnih društava i javnih postrojbi. Sve će biti puno lakše – poručio je glavni zapovjednik HVZ-a Slavko Tucaković.

A ovdašnji vatrogasci uskoro mogu očekivati i novu opremu, najavio je Tucaković:

– HVZ je sklopila ugovor s Ministarstvom poljoprivrede i dio novca koji do sad nije dolazio u kontinentalnu Hrvatsku usmjeren je na nabavku opremanja vatrogasaca. Tako će i naši vatrogasci dobiti osobnu zaštitnu opremu i četiri pick-up vozila. Drugi je program nabavke vatrogasnih vozila iz Ministarstva unutarnjih poslova. Našoj je županiji iz tog programa namijenjeno četiri ili pet vozila.