Subota, 20. travnja 2024.

Slavko Tucaković ponovno izabran za glavnog vatrogasnog zapovjednika Hrvatske

Hrvatska je vlada na svojoj posljednjoj sjednici pod točkom kadrovskih pitanja Koprivničanca Slavka Tucakovića imenovala glavnim vatrogasnim zapovjednikom Republike Hrvatske.

Tucaković je dužnost glavnog vatrogasnog zapovjednika obnašao i dosad, no izmjenama Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o ustrojstvu i djelokrugu rada ministarstava je propisano da će glavnog vatrogasnog zapovjednika imenovati Vlada uz suglasnost Hrvatske vatrogasne zajednice

– Istim tim zakonom je uređeno da Državna uprava za zaštitu i spašavanje prestaje postojati s 31. prosincem 2018. godine. Djelatnici se s početkom 2019. raspoređuju u Ministarstvo unutarnjih poslova i Hrvatsku vatrogasnu zajednicu. Tu su potpali Sektor za vatrogastvo, Vatrogasno učilište, Vatrogasno operativno središte i Državne vatrogasne intervencijske postrojbe. Ovo je prijelazna godina. HVZ kao središnji ured za vatrogastvo počet će s radom 1. siječnja 2020. godine – pojasnio je Tucaković istaknuvši da je, promjenama usprkos, osiguran kontinuitet rada Hrvatske vatrogasne zajednice koja se sprema za novu sezonu, čija će špica biti tijekom ljeta u priobalju.

Tucaković je na zadaće glavnog vatrogasnog zapovjednika otišao s funkcije zapovjednika Javne vatrogasne zajednice Grada Koprivnice. Kao dobar poznavatelj ovdašnjeg vatrogastva kaže da koprivnički i podravski vatrogasci odrađuju svoje zadaće, izvršavaju zapovijedi, spremaju se za dislokacije koje će ih zapasti ovog ljeta, ali i izvršavanja zakonom propisanih zapovjedi na dnevnoj bazi

– Posebno se to odnosi na uvezivanje zapovjednog lanca, davanje suglasnosti prema nižim zapovjednicima sve do zapovjednika dobrovoljnih društava i javnih postrojbi. Sve će biti puno lakše – poručio je glavni zapovjednik HVZ-a Slavko Tucaković.

A ovdašnji vatrogasci uskoro mogu očekivati i novu opremu, najavio je Tucaković:

– HVZ je sklopila ugovor s Ministarstvom poljoprivrede i dio novca koji do sad nije dolazio u kontinentalnu Hrvatsku usmjeren je na nabavku opremanja vatrogasaca. Tako će i naši vatrogasci dobiti osobnu zaštitnu opremu i četiri pick-up vozila. Drugi je program nabavke vatrogasnih vozila iz Ministarstva unutarnjih poslova. Našoj je županiji iz tog programa namijenjeno četiri ili pet vozila.

zatvori