Srijeda, 24. travnja 2024.

PRVE TAKVE U HRVATSKOJ Nove punionice za električna vozila stižu na tri lokacije u Koprivnici

Na tri lokacije po Koprivnici bit će postavljene stanice za punjenje električnih vozila.

Rezultat je to europskog projekta sufinanciranog iz prekograničnog programa suradnje Mađarska – Hrvatska i njihovo korištenje bit će potpuno besplatno.

Postavljanje punionica počinje idući tjedan pa bi u funkciji trebale biti već sredinom veljače, a osvanut će na Trgu Eugena Kumičića, Trgu kralja Zvonimira te kod Bazena Cerine. Bit će to jedinstvene stanice za punjenje električnih vozila u Hrvatskoj, rekao je Dravi.info viši stručni suradnik za europske poslove i održivi razvoj u Gradskoj upravi Nebojša Kalanj:

– To je jedan od inovativnijih projekata u Hrvatskoj. Punionice će biti postavljene na stupove javne rasvjete, a takvih primjera nema na području naše države. Inovativno je i to da se za postavljanje stanica za punjenje električnih vozila koristi postojeća infrastruktura. Ne moramo dovoditi nove vodove struje do lokacije, već infrastruktura već postoji. Tako smo smanjili cijenu postavljanja punionica.

Projektom EVcc Grad Koprivnica u suradnji s Regionalnom energetskom agencijom Sjever nastavlja popularizaciju vozila na električni pogon. Tako su prošlog tjedna na Sveučilištu Sjever održane radionice na kojima su sudjelovali predstavnici javnog i privatnog sektora.

– Cilj radionica bio je da se zaposlenici tih kompanija i organizacija osvijeste o prednostima korištenja električnih vozila. Bila je to prilika za razbijanje različitih barijera koje postoje i koje ih priječe u kupnji električnog vozila – rekao nam je Kalanj.

Punionica po Hrvatskoj ima dovoljno, štoviše, više je punionica nego električnih automobila, no ono što je mnogima i dalje prepreka kod kupnje je cijena vozila.

– Međutim, radionicama su prisustvovali i predstavnici Fonda za zaštitu okoliša koji su sudionicima najavili nove poticaje za kupnju takvog vozila – kaže Kalanj.

Podsjetimo još da će, s nove tri, u Koprivnici biti ukupno osam stanica za punjenje električnih vozila.

zatvori