Petak, 19. travnja 2024.

Podravka je prvim mjestom u skupini izbjegla ‘najopasnije’ ekipe, pogledajte koga bi koprivničke rukometašice mogle izvući u četvrtfinalu

Iako su rukometašice Podravka Vegete u nedjelju izgubile u petom kolu grupne faze EHF Kupa u gostima kod španjolske Super Amara Bera Bere, zahvaljujući remiju Craiove i Nykøbinga (20:20) koprivničke rukometašice i matematički su osigurale prvo mjesto u grupi D jedno kolo prije kraja grupne faze.

Prvo mjesto Podravka Vegeti donijelo je status nositelja u ždrijebu za četvrtfinale EHF kupa koji će se održati u utorak, 12. veljače u Beču. Podravkašice će tako u ždrijebu sigurno izvući jednu od drugoplasiranih ekipa iz ostalih skupina, a status nositelja omogućio im je da drugu utakmicu eliminacijske faze igraju pred domaćom publikom. Iako je do kraja grupne faze ostalo još jedno kolo, već se sada može naslutiti tko bi mogli biti protivnici Podravke u četvrtfinalu EHF kupa.

U grupi A situacija je poprilično jasna. Danski Team Esbjerg i norveški Storhamar osigurali su plasman u četvrtfinale, ali u posljednjem kolu bit će poznato tko će u nokaut fazu ići kao prvoplasirana ekipa. U ovom trenutku Esbjerg je vodeća ekipa grupe s devet bodova, dok Storhamar ima sedam bodova. Međutim, upravo će ove dvije ekipe odmjeriti snage u posljednjem kolu grupne faze, a budući da je njihov prvi međusobni sraz u Norveškoj završio 28:28, jasno je da pobjeda donosi prvo mjesto i status nositelja. Ako utakmica ponovno završi remijem, Storhamar bi zbog manje bodova završio kao drugoplasirana ekipa i ušao bi u ždrijeb kao jedan od mogućih protivnika Podravka Vegete.

Ekipa Siofoka predvođena sjajnom Andrejom Penezić osigurala je prvo mjesto u grupi B s maksimalnih deset bodova, a drugo mjesto pripalo je danskom Herning-Ikast Handboldu koji ima šest bodova. Iako trećeplasirani TUS Metzingen ima samo dva boda manje od Herninga, oni nikako ne mogu proći skupinu zbog toga što Herning ima bolji međusobni omjer.

Najkompliciranija situacija je u grupi C gdje se čak tri momčadi bore za drugo mjesto. Stopostotni Viborg s maksimalnih 10 bodova osigurao je plasman u četvrtfinale, a za drugu kartu koja donosi nokaut fazu borit će se Kuban iz Krasnodara, Besançon Feminin i Larvik. Kuban i Besançon trenutno su bodovno izjednačeni s četiri boda, dok Larvik ima dva boda manje. U posljednjem kolu sastat će Larvik i Kuban, a po svemu sudeći pobjednik iz tog susreta osigurat će drugo mjesto. Besançon na domaćem terenu dočekuje Viborg, ali teško je reći da će francuska ekipa osvojiti dva boda protiv favoriziranog Viborga.

Kako god završilo posljednje kolo i konačan poredak drugoplasiranih ekipa, Podravka Vegeta je prvim mjestom izbjegla Siofok i Viborg, dvije najbolje ekipe u natjecanju. Podravkašice će posljednju utakmicu grupne faze EHF kupa odigrati protiv Nykøbinga u dvorani Gimnazije Fran Galović, a susret je na rasporedu ove subote, 9. veljače s početkom u 17:30 sati.

Mogući protivnici Podravka Vegete u četvrtfinalu EHF Kupa:
Team Esbjerg/Storhamar
Herning-Ikast Handbold
Kuban Krasnodar/Besançon Feminin/Larvik HK

zatvori