Četvrtak, 25. travnja 2024.

ORNELA PINTAR Istrijanka koja je za novi zavičaj izabrala Koprivnicu

Rođena je u prekrasnom istarskom gradiću Umagu u obitelji Brajan. Tu je završila osnovnu i srednju talijansku školu. Potom je, osim u rodnom Umagu, radila i u Sloveniji i Italiji. Danas živi u Koprivnici, na Rudešinkinom bregu. Sa suprugom i kćerima doselila prije 23 godine i tu su stvorili svoj mali kutak raja.

Ornela danas nosi prezime Pintar. Premda zaposlena, nalazi vremena baviti se onime čime voli. A to je primijenjena umjetnost u kojoj njen smisao za kreativnost dolazi do punog izražaja.

Ljubav i talent prema umjetnosti i urođen smisao za kreativnost kod Ornele su se očitovali već u ranoj mladosti te su bili prepoznati već za školskih dana. Otkad zna se sebe, kaže, bavi se slikanjem, crtanjem, aranžiranjem i mnogim drugim aktivnostima s predznakom kreativno.

Izvor: Nutkica.

– Umjetnička sam duša. Od kad znam za sebe umjetnost je moj način života i izražavanja – kaže nam Ornela.

Umag, grad u kojemu je odrastala, kao turističko mjesto pružao je odlične mogućnosti nadarenim učenicima za njihov razvoj. Tako je i Ornela, kao vrlo mlada, sudjelovala na različitim likovnim natjecanjima u Hrvatskoj i u Italiji. I ne samo sudjelovala već ostvarivala i zapažene rezultate:

– Na natjecanju Atelier D’arte u Milanu osvojila sam drugo mjesto, a na AEF Corso di disegnio Firence treće. Natjecala sam se u raznim likovnim tehnikama i u svima sam postizala visoke rezultate – prisjetila se Ornela.

Osim umjetnošću, naša se sugrađanka bavila i sportom: aktivno je igrala stolni tenis, a u streljaštvu, kojemu ju je podučavao otac, bila je jedna od najuspješnijih u školi. K tome, aktivno govori i tri strana jezika – talijanski, španjolski i portugalski.

No kako je odrastala, to je bilo sve jasnije da je njen prvi životni odabir ipak – umjetnost. Još tijekom rada u Umagu prepoznati su njen jedinstven stil i nepogrešiv odabir u kombinaciji boja i dizajna pa je radila i na pripremanju modnih revija za talijansku modnu kuću Stilista.

I onda je uslijedio svojevrsni životni preokret. Iz Istre je s obitelji preselila u Koprivnicu. Iz njenog doma i imanja na Rudešinkinom bregu puca pogled na cijeli grad. Ona i suprug stvaraju ekološku oazu koja odiše mirom i spokojem. Na svakom koraku susrećemo Orneline uratke – slike, aranžmane, pomno kreirane i postavljene detalje koji upotpunjuju svaki kutak prostora.

lako zaposlena i majka dvoje djece, Omela je uvijek pronalazila vremena da se bavi onime što voli. Vrlo raznovrsnih interesa, uvijek je u životu težila baviti se različitim stvarima te je svoj umjetnički izričaj realizirala kroz najrazličitije umjetničke projekte i unikatna ostvarenja. Tijekom godina napredovala je i sazrijevala te su danas predmeti koje Ornela izrađuje zaista jedinstvene kreacije.

Tako je i prije dvije godine na obiteljskoj plantaži eko lješnjaka nastala i Nutkica, ljupka lutkica koja je osvojila srca malih i velikih, prigodan poklon za svaku priliku.

Nakon godina traženja same sebe u moru aktivnosti kojima se bavila, Ornela je pronašla svoj put stvorivši Nutkicu. Pokrenula je svoj posao, a Nutkica postaje prepoznatljiv brend. I u ovo vrijeme kada se proizvodi teško plasiraju na tržišta, njenih se traži uvijek jedan više. Ideja ima mnogo i sve ih nastoji realizirati. Njen spoj kreativnosti i ljubavi pokazao se vrlo uspješnim.

Jedinstvena kakva je, Omela uživa u životu, obožava šetnje šumom, voli prirodu i misli pozitivno. Iako voli Podravinu i život ovdje – Koprivnica joj je, kaže, prekrasna – veseli se odlascima u rodni Umag te kaže kako voli živjeti na dva mjesta, ovdje, u našoj Podravini, i na moru.

Ornela je pravi primjer onih koji smatraju da je svatko kovač svoje sreće. A što će se iskovati, i kamo će ju odvesti Fortuna? Uopće ne dvojimo da će spremno prihvatiti nove životne izazove i sebi, svojoj obitelji i Nutkici omogućiti nove iskorake.

zatvori