Četvrtak, 18. travnja 2024.

OBITELJSKA SPORTSKA PRIČA (9) Goran i Zvjezdana Mrđen upoznali su se preko rukometa, a svoju kćer Ivonu uputili su na pravi životni i sportski put

Obitelj Mrđen iz Koprivnice rukomet prati već nekoliko desetljeća. Goran i Zvjezdana Mrđen upoznali su se i zaljubili preko rukometa, a njihova kćer Ivona nije mogla poželjeti bolji poticaj da se i ona krene baviti istim sportom.

Goran Mrđen rukometnu je karijeru započeo još u osnovnoj školi, a prve je rukometne korake napravio u Rukometnom klubu Virovitica. Kasnije je uz studij u Zagrebu nastavio svoju igračku karijeru do 1990. godine. Nakon završetka školovanja svoj rukometni put odlučio je usmjeriti u trenerske vode. Upisao je Višu trenersku školu na Kineziološkom fakultetu u Zagrebu, a prva trenerska iskustva stekao je kao pomoćni trener i voditelj rukometne škole Graničara iz Đurđevca.

Goran i Ivona Mrđen. Ustupila Ivona Mrđen.

Nakon što se kao mlad i ambiciozan trener dokazao u Đurđevcu, Goran je 1997. godine otišao u Koprivnicu gdje je bio voditelj Škole rukometa u RK Podravki. Nakon Podravke po nekoliko sezona vodio je Tvin Trgocentar iz Virovitice, RK Zelinu te ŽRK Zrinski iz Čakovca, gdje je i trenutno trener. Goran je svoj rukometni put nastavio i u reprezentaciji. Bio je izbornik raznih uzrasta hrvatske ženske rukometne reprezentacije, a u razdoblju od 2015. pa do 2017. godine vodio je i seniorsku selekciju. Kao rukometni trener ostvario je mnogo sportskih uspjeha s više generacija, kako klupskih tako i reprezentativnih. Više je puta osvojio Hrvatski kup i prvo mjesto u Hrvatskoj ženskoj rukometnoj ligi.

Njegova supruga Zvjezdana krajem osnovne škole započela je s treninzima u ŽRK Bjelovar gdje je igrala do svoje 16. godine. U to vrijeme dobila je poziv od tadašnjeg trenera Podravke Ivice Pala da svoju rukometnu karijeru nastavi u Koprivnici. Nakon par godina igranja za prvu ekipu Podravka Vegete doživjela je tešku ozljedu koljena koja ju je udaljila s terena na godinu dana. Nakon oporavka igrala je još tri godine u ŽRK Koka i ŽRK Graničar, a kasnije se priključila veterankama Podravke.

Čuči prva s lijeva, Zvjezdana Mrđen (djevojački Ivančić), RK Podravka Vegeta, 1983. godina. Ustupila: Zvjezdana Mrđen.

Van svih sportskih uspjeha koje su Zvjezdana i Goran ostvarili, najviše su ponosni na svoju kćer Ivonu koja je rođena 1998. godine. Iako su oboje u rukometu od malih nogu, Ivoni nisu željeli nametati nikakav teret na leđa s obzirom na to da su znali koliko je teško uspjeti u ženskom rukometu.

Ustupila Zvjezdana Mrđen.

– Bez obzira na rukometnu povijest mojih roditelja, meni sa sedam godina to nije predstavljalo ništa značajno. Moj glavni razlog početka treniranja isključivo je bilo moje društvo s kojim sam tada krenula u prvi razred pa tako i na rukomet jer je u to vrijeme Podravkina škola rukometa započinjala s mojom generacijom i treninzima po osnovnim školama. Iako roditelji nisu imali značajan utjecaj, s obzirom na sredinu kojom sam bila okružena, mislim da je bilo nekako i prirodno da krenem tim putem. Od tada, nastupala sam u svim generacijama Podravke i Hrvatske reprezentacije. Zadnjih nekoliko godina bila sam članica prve ekipe, a ove godine sam na posudbi u ŽRK Zrinski iz Čakovca. Nažalost, za Zrinski ove sezone nisam uspjela odigrati ni jednu službenu utakmicu jer sam ozlijedila koljeno nekoliko dana prije prve prvenstvene utakmice što me udaljilo s terena jedan veliki dio sezone – rekla je Ivona Mrđen, srednja vanjska igračica ŽRK Zrinski.

Ustupila Ivona Mrđen.

Osim što trenira rukomet, Ivona studira na Fakultetu organizacije i informatike u Varaždinu, te kako i sama kaže, pokušava što bolje uskladiti rukomet i obrazovanje jer ne želi nijedno zapustiti. Goran i Zvjezdana Ivonu su odgajali u sportskom duhu, ali bez ikakvog pritiska, samo im je bilo važno da Ivona prepozna koliko lijepih trenutaka donosi sport. Naravno, Ivona im to vraća na najbolji mogući način tako što je uspješna studentica, a rukomet joj nikad nije pao u drugi plan. U kojem god smjeru krenula njezina karijera, roditelji će ju podupirati bez obzira na sve.

Ustupila Ivona Mrđen.
Ustupila Ivona Mrđen.
Ustupila Ivona Mrđen.
Ustupila Ivona Mrđen.
zatvori