Srijeda, 27. ožujka 2024.

BISTRO! Naši ribolovci putuju na Svjetsko prvenstvo u Južnoj Africi, lovit će grabežljivce na jezeru punom krokodila

Dvojica koprivničkih ribolovaca s hrvatskom reprezentacijom putuju na natjecanje na kojem će svoje vještine odmjeriti s najboljima na svijetu. Riječ je o 12. Svjetskom ribolovnom prvenstvu u ribolovu grabežljivih riba iz čamca u paru koje će se održati u sklopu 4. Svjetskih ribolovnih igara i to u Južnoj Africi.

Trojica od četvorice hrvatskih reprezentativaca članovi su koprivničkog Športskog ribolovnog kluba Šoderica, rekao je Dravi.info uoči odlaska naš poznati ribolovac Mirko Hanžeković:

– To je u Hrvatskoj disciplina koja traje dvije godine. ŠRK Šoderica iz Koprivnice prošle je godine bila najuspješnija i time smo ostvarili pravo nastupa za reprezentaciju Hrvatske. Idu nas trojica iz ŠRK Šoderica: Hrvoje Kuzmić, Silvio Šimunčić iz Zagreba i ja. Šoderica je jak sportski klub što se tiče ribolova i nije nam problem naći članove iz drugih gradova koji će loviti za nas.

Uz njih, na Svjetsko prvenstvo putuje i Mario Matijašić iz Ogulina. Natjecanje će se održati na jezeru u rezervatu prirode Loskop Dam, sjeverno od Johannesburga. Naši ribolovci dobro su istražili što ih tamo čeka i, kako kaže Hanžeković, nema velike razlike u odnosu na ribolov na našim jezerima osim što je veće – oko deset puta veće od Šoderice. No, kupanje ili osvježenje u jezeru ne dolaze u obzir:

– Na jezeru nema kupanja, nema surfanja na dasci, iz dva razloga: Na jezeru ima oko 70 nilskih krokodila, to je poznati broj, i ima dosta nilskih konja. Tako da nema ulaska u jezero; samo čamac.

Naši su predstavnici iskusni u takvim vrstama natjecanja. Hanžeković je osobno već bio na sličnim prvenstvima u Španjolskoj i Venezueli. Kakve rezultate očekuju?

– Mi imamo konkurenciju od 16 zemalja i očekujemo da ćemo biti među boljima. Amerikanci i Talijani su dosta jaki, a ostali… Istočna Europa neke vrste riba nije ni vidjela. Mi smo imali priliku te ribe vidjeti, lovimo ih godinama, u našoj su reprezentaciji sva četvorica osvajala prvenstva Hrvatske. Neki su od nas bili i na svjetskim prvenstvima u ribolovu pastrva i osvajali medalje, pa imamo iskustva. A i pojedinačno smo svi relativno dobri ribiči.

U Venezueli 2012. godine. Ustupio Mirko Hanžeković.

Ribolov kod nas nije prepoznat kao skup sport, iako to zaista jest, kaže Hanžeković. Njihov odlazak na prvenstvo košta oko 60 tisuća kuna. Gorivo, čamac i slično osigurava organizator, a štapove i mamce nose sa sobom.

Svjetske ribolovne igre vrh su svjetskih ribolovnih natjecanja i svakom je ribolovcu čast nastupati na njima, zaključio je Hanžeković.

– Nečim se moraš baviti. To je jednostavno, ono, brže, više, jače… Naravno, ako si prvi u Hrvatskoj u interesu ti je da ideš na Svjetsko prvenstvo jer je to disciplina u koju je i naš Ribolovni savez uključen.

Naši ribolovci u Južnu Afriku lete u srijedu. Otvorenje Svjetskih ribolovnih igara je u subotu, a trajat će do 14. veljače. Dojmove, rezultate i fotografije naših predstavnika moći ćete pratiti na portalu Drava.info.

zatvori