Četvrtak, 25. travnja 2024.

METASTUDIJ Studenti Sjevera novom inicijativom pozivaju na akciju

Pet studenata, jedna želja i puno ciljeva. Tako se ukratko može opisati prvi dojam susreta s osnivačima Metastudija, nove neformalne organizacije studenata Sveučilišta Sjever u Koprivnici. Leona, David, Matija, Marina i Marko studenti su medijskog dizajna s kojima smo porazgovarali o ovoj inicijativi čiji su osnivači.

‘Metá’ je riječ iz grčkog jezika što znači izvan, poslije, iza. Prefiks za koji znamo da se ne koristi toliko često. U ovom slučaju spojen s riječi studij, kako kaže Marina Štefančić, označava pojam studija izvan studija, iza čije se naizgled komplicirane simbolike krije jednostavna želja za stvaranjem i međusobnim približavanjem studenata različitih interesa i profila.

Službeno pokrenut podizanjem internetske stranice, gdje se uglavnom mogu naći sve informacije, Metastudij služi kao platforma pomoću koje se objavljuju samostalni, ali i grupni radovi studenata. Iako zasad uglavnom fokusirani na različita područja dizajna i multimedije, jedan od ciljeva je i interdisciplinarnost na razini Sveučilišta, što u sebi podrazumijeva otvorenost priključivanju i ostalih studija.

– Već nam se priključila kolegica sa studija novinarstva s jednim člankom, što je ohrabrenje da se Metastudiju priključe i ostali studenti novinari i menadžeri, ali općenito i svi smjerovi koji žele pridonijeti inicijativi – objašnjava Marina.

Kako je sama ideja nastala, rekao nam je Marko Šamec, inače jedini Koprivničanac iz ekipe osnivača:

– Prve ideje su nam već pale negdje na drugoj godini, kada smo počeli razmišljati na koji bi način mogli početi raditi na nekim svojim idejama, a da nisu nužno zadaci za pojedine kolegije u sklopu studija.Uz to si kvalitetno ispunimo studentski život, da nešto konkretno radimo.

– Jedna od ideja je i stjecanje iskustva kroz samostalno stvaralaštvo, neke projekte s kojima bi si sami napravili neku praksu i da si više približimo i pripremimo za neke buduće izazove koji bi nas kasnije mogli snaći u životu, koji je ipak drugačiji od trenutnog studentskog – nadodala je Leona Vertuš.

Inicijativa je u samom početku dobro prihvaćena, a za očekivati je njezino daljnje širenje. Upravo je na njihov prijedlog održana radionica eksperimentalnog filma koju je organizirao FUNK, što samo može označavati jedan lijep početak međusobne studentske suradnje i stvaranje novih projekata i ideja.

Metastudij možete pratiti na službenom webu, kao i na službenoj Facebook stranici.

zatvori