Petak, 19. travnja 2024.

FOTO Škola u Drnju zasjala je u novom ruhu – sada je štedljivija, ali i ugodnija za boravak

Završila je energetska obnova Osnovne škole Fran Koncelak iz Drnja. Postavljanjem vanjske ovojnice od staklene vune, izmjenom stolarije, instaliranjem nove LED rasvjete i radijatora te kolektora za pripremu tople vode, zgrada je iz energetskog razreda F ‘skočila’ u razred D i zelenu grupu po potrošnji energije.

Investicija će omogućiti uštedu čak 75% troškova energije pa se očekuje da će s 224.000, koliko su u drnjanskoj školi trošili godišnje na energente, taj trošak pasti na 60.000 kuna godišnje.

Ravnatelj drnjanske škole Ivan Pikivača kaže da su već uočili uštede energenata, ali i postigli novi vizualni identitet zgrade koja izgleda kao nova. A promjene utječu i na kvalitetu nastave:

– Zgrada je sada topla. Imali smo problem jer su kabineti na sjevernoj strani i bilo je hladno dok je grijanje bilo na najjačem stupnju. Sada je na minimumu i u zgradi je toplo. Velika je stvar da se djeca ugodno osjećaju u školi, ništa im ne odvraća pažnju od primarne nastave i postižu se bolji rezultati.

Obnova škole u Drnju još je jedan pokazatelj da je Županija orijentirana na osiguranje uvjeta za obrazovanje, s namjerom unapređenja materijalnih uvjeta u svim školama, rekao je zamjenik župana Ratimir Ljubić dodavši da je obnova drnjanske škole za to pravi primjer.

– Energetska obnova škole u Drnju je projekt vrijedan 2,4 milijuna kuna, financirana je iz Europske unije putem Europskog fonda za regionalni razvoj u sklopu Operativnog programa Konkurentnost i kohezija, uz sufinanciranje Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije – fonda za sufinanciranje europskih projekata. Dio novca je osigurala i sama Županija kao osnivač škole.

Tijekom radova na energetskoj obnovi saniran je i sanitarni čvor u školi i u školskoj sportskoj dvorani za što je Županija izdvojila dodatnih 400.000 kuna, a općine Drnje i Peteranec 70 odnosno 20 tisuća kuna.

– I na taj smo način povećali kvalitetu i nadam se da će učenici i nastavnici biti zadovoljni i da će postizati još bolje rezultate – zaključio je dožupan Ljubić.

Završetkom energetske obnove školske zgrade zadovoljan je i načelnik Općine Drnje Petar Dombaj, svjestan da je ulaganje u vrtiće i škole temelj života na selu:

– Mislimo da je to ključno ako želimo zadržati mlade ovdje i pružiti im najbolje moguće uvjete za njihovo školovanje. Samo tako možemo očekivati pomak i povratak tih mladih nakon završetka školovanja da nastave živjeti u svojoj općini i da rade u blizini.

Prema izjavama odgovornih, za očekivati je unutarnje uređenje drnjanske školske zgrade i njenog okoliša, ali i ulaganja u školske zgrade u područnim školama u Hlebinama i Torčecu.

Povrat ulaganja u energetsku obnovu kroz uštede na energentima predviđen je za dvije godine, rekao je županijski pročelnik za gospodarstvo Marijan Štimac te dodao da će potrošnju energije pratiti u narednih pet godina. Projekt će, kaže, biti održiv ako uspiju ostvariti 50-postotnu uštedu, u što, prema prvim pokazateljima, ne treba sumnjati.

Završna konferencija projekta energetske obnove zgrade škole, kojoj su prisustvovali zamjenik župana Ratimir Ljubić, načelnik Općine Drnje Petar Dombaj, ravnatelj škole Ivan Pikivača, pročelnici županijskih upravih tijela, predstavnici izvođača radova tvrtke „Graditeljstvo Vrabelj“, projektant Natko Bilić, predstavnici PORA-e Regionalne razvojne agencije Koprivničko-križevačke županije, zaposlenici škole i drugi suradnici, održana je danas u prostorijama škole.

Projekt, čiji je nositelj Koprivničko-križevačka županija, nakon dovršetka radova ukupno je vrijedan 2.504.898,14 kuna, a u iznosu od 1.399.114,33 kuna ga je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj u sklopu Operativnog programa “Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.”. U sufinanciranju je sudjelovalo i Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije iz Fonda za sufinanciranje provedbe EU projekata na regionalnoj i lokalnoj razini u iznosu od 812.150,62 kuna, dok je 293.633,19 kuna osigurala Županija u svom proračunu.

zatvori