Snimila Sonja Barčanec.
Studija ocjene stanja vode i tla na području oko Piškornice koju je provela tvrtka Eko Invest danas je u prostorijama Hrvatske gospodarske komore – Županijske komore Koprivnica predstavljena javnosti.

Podsjetimo, cilj studije bio je analizirati utjecaj odlaganja otpada na okoliš prije i poslije sanacije odlagališta Piškornica. Rezultati višegodišnjih istraživanja pokazali su da ispod odlagališta Piškornica nedaleko od Koprivničkog Ivanca postoji oblak onečišćenja koji je nastao zbog načina na koji se otpad odlagao do 2005. godine, kada je započeta sanacija odlagališta Piškornica. Međutim, ista ta studija pokazala je da oblak ne ugrožava potok Gliboki ni vodocrpilište Ivanščak te da je sanacija djelovala pozitivno na podzemne vode.

Ipak, predstavnik udruge Zelena Piškornica dr. Ivica Jakupić na današnjem je predstavljanju studije izrazio sumnju u predstavljene rezultate:

OGLAS
Naša, podravska lista za županiju: nositelj liste Ivan Pal. HSS i nestranački kandidati
Ivica Jakupić. Snimila Sonja Barčanec.

– Imamo krizu povjerenja. Ljudi više ne vjeruju u ono što se govori, vjeruju u ono što vide. A što smo vidjeli? Prošli smo Uskrs vidjeli da u potoku Gliboki teče crna voda. Ne treba nam analiza, jasno je. To su procjedne vode s deponija koje su pobjegle tamo – komentirao je dr. Jakupić dodavši kako treba prekopati drugu i treću plohu i provjeriti je li dijafragma u redu ili ne.

Direktor Piškornice Mladen Ružman podsjetio je dr. Jakupića na to da su druga i treća ploha sanirane pa da, što se toga tiče, nema bojazni i dodao:

– Ako vi mislite da mi imamo moć da utječemo na združeni inspekcijski nadzor koji je došao nakon što se Gliboki zamutio, onda je bespredmetno uopće išta raspravljati. Inspekcijski nadzor iz Hrvatskih voda i Inspekcija za zaštitu okoliša tvrde da nije bilo onečišćenja. To što je nešto crno nije dovoljno i nije dokaz za onečišćenje.

Pitanja za stručnjake imao je i načelnik Općine Koprivnički Ivanec Mario Švegović, spomenuvši na početku kako je predstavljanje studije trebalo biti organizirano u Koprivničkom Ivancu gdje se samo odlagalište i nalazi te upitao:

Mario Švegović. Snimila Sonja Barčanec.

– S obzirom na to da ste prikazali najgori mogući scenarij kretanja oblaka onečišćenja, moje je pitanje bi li se moglo desiti da se ono što otječe dalje od vodocrpilišta vrati? Rekli ste da to sve teče sporo, no postoji li mogućnost da se voda vrati?

Na pitanje mu je odgovorio jedan od predstavnika tvrtke Eko Invest prof. Roko Andričević, inače bivši pomoćnik ministra znanosti.

– Voda se ne može vratiti jer ne teče uzbrdo. Tečenje stalno ide, ono se nikad neće prekinuti, to je prirodni tijek. Kad bi se dogodilo ovo što ste spomenuli… Kad bi presušile i Sava i Drava, tada postoji mogućnost da se to sve vrati u Ivanščak. No, ja mislim da se to baš i neće dogoditi.

Predstavnici Eko Investa na kraju su još jednom podsjetili da se oblak onečišćenja pri svom sporom toku prema jugoistoku raspršuje odnosno razrjeđuje i ne utječe na zamjetan način na kakvoću površinske vode potoka Gliboki, dok je Ivanščak izvan dohvata tog onečišćenja.