Subota, 20. travnja 2024.

FOTO Jandroković na proslavi 29. obljetnice podravsko-prigorskog HDZ-a: Mi smo stožerna stranka, kralježnica hrvatske države

Pred nama je ciklus izbora – europarlamentarni, predsjednički i parlamentarni. Prvi test bit će nam izbori za Europski parlament na kojima želimo ostvariti najbolji rezultat.

Rekao je to glavni tajnik Hrvatske demokratske zajednice, predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković obraćajući se okupljenima na proslavi 29. obljetnice podravsko-prigorskog HDZ-a u Križevcima, pojasnivši:

– Želimo biti daleko najjača stranka na izborima za Europski parlament kako bismo potom ostvarili i pobjedu na predsjedničkim izborima jer ponovno želimo imati predsjednicu na Pantovčaku. Moramo stati iza svoje predsjednice i jedni drugima čuvati leđa. A potom nam slijedi godina u kojoj ćemo preuzeti predsjedanje Europskom unijom koja je u velikoj krizi.

Ostvarenje postavljenih ciljeva traži od svakog od vas pojedinačno da odradite svoj dio posla, no u vas čovjek mora imati vjere jer ste to dosad mnogo puta pokazali, poručio je tajnik Jandroković okupljenima te ih pozvao da unutarnje prijepore ne rješavaju u javnosti jer tako samo daju razloga za zadovoljstvo političkim protivnicima:

– Udaraju nas sa svih strana, i oni koji su desnije od nas. No njima poručujem da nema većih Hrvata i katolika od nas u Hrvatskoj demokratskoj zajednici. Mogu se oni busati u prsa, ali rezultati stoje iza nas. Nećemo obećavati nemoguće, odgovorno ćemo voditi hrvatsku politiku, to je naša zadaća. Svjesni smo razlika unutar HDZ-a; stranka smo koja pokriva od centra desno, isključivši ekstremiste. Vjera u obitelj, domovinu, ljude, mi smo obitelj koja zajednički djeluje. Prijepore treba rješavati razgovorom i tolerancijom. Svi poštujemo tradicionalne hrvatske vrijednosti.

– Ne možemo dozvoliti da šarlatani koji pažnju privlače bukom i vikom dođu na vlast. Mi smo faktor stabilnosti države, to nam je zadaća u ovom mandatu – istaknuo je Jandroković osvrnuvši se i na aktualnu političku scenu:

– Što imamo danas na političkoj sceni?! SDP tone i pitanje je hoće li opstati kao ozbiljna politička stranka, imamo velike koalicije lijeve orijentacije u kojima je i HSS. Ta je stranka, predvođena Krešom Beljakom, izgubila svoju narodnjačku kršćansku orijentaciju. Imamo i neke nove stranke koje samo kritiziraju, a nemaju ozbiljnog programa. Tu je dosta pojedinaca čiji životopisi govore da oni ne mogu ništa ozbiljno voditi, kamoli državu.

Glavni tajnik HDZ-a podsjetio je svoje podravsko-prigorske stranačke kolege da se stranka kojoj pripadaju suprotstavila totalitarističkom poretku, promijenila Hrvatsku i zaslužna je za osnivanje samostalne hrvatske države. Za to je, kaže, plaćena velika cijena, pa posebno treba zahvaliti braniteljima i njihovim obiteljima. A nakon velike povijesne uloge, pred Hrvatskom demokratskom zajednicom su novi izazovi:

– HDZ je velika obitelj, stožerna stanka u Hrvatskoj, najveća i najuspješnija u Hrvatskoj povijesti, danas je kralježnica hrvatske države. Donosili smo ključne, ponekad teške odluke. Vodili smo Hrvatsku u najvažnijim trenucima suvremene hrvatske povijesti. Ovaj mandat, pak, karakterizira imperativ gospodarskog razvoja, prosperiteta hrvatskih ljudi. Mi smo narodnjačka i demokršćanska stranka i moramo voditi računa o svakom pojedincu koji je u potrebi. Naš glavni zadatak je voditi računa o razvoju, o mladima koji moraju ostajati, a ne odlaziti, o ljudima koji ne mogu sami brinuti za sebe. Za to nam treba politička stabilnost; to je temeljni preduvjet da bi država funkcionirala – zaključio je Gordan Jandroković te okupljenima prenio pozdrave i čestitke predsjednika stranke, premijera Andreja Plenkovića.

Domaćin večerašnje proslave, predsjednik županijskog odbora HDZ-a, dožupan Darko Sobota čestitajući vrijednu obljetnicu članovima podravsko-prigorskog HDZ-a posebno je zahvalio utemeljiteljima što su, svim teškoćama usprkos, prije 29 godina osnovali stranku. Među njima je istakao nekoliko imena poput Ivana Hodalića, Zvonimira Mikotića, pokojnog doktora Mesića, direktora Podravke Majdaka… Sobota je zahvalio i hrvatskim braniteljima – kojima, kako je rekao, i sam pripada, jer su ugradili sebe u stvaranje Hrvatske.

– HDZ je u Podravini i Prigorju najjača stranka, jedina je u sjeverozapadnoj Hrvatskoj koja obnaša vlast u suradnji s Mrežom. Koalicija i potpora Darku Korenu pokazala se dobrom odlukom – poručio je predsjednik Sobota, podsjetivši na to da HDZ sa svojim koalicijskim partnerima provodi politiku Hrvatske demokratske zajednice.

Snimio Marko Posavec.

– Naša je županija primjer kvalitetnih koalicijskih odnosa što dokazuju i brojni projekti koje realiziramo građanima na korist. Posebnu zahvalnost upućujem predsjedniku naše stranke premijeru Plenkoviću i glavnom tajniku Jandrokoviću uz čiju pomoć će biti realizirani kapitalni prometni infrastrukturni projekti. Dali su nam jasne odgovore o izgradnji brze ceste, nove podravske magistrale, željezničke pruge, budućnosti naše Podravke… Zahvaljujući poreznim olakšicama naše općine i gradovi su udvostručili svoje prihode. A Podravka se okrenula tamo gdje joj je bilo i mjesto – prema selu, OPG-ovima, poljoprivrednim proizvođačima, braniteljskim zadrugama koji svoje proizvode mogu plasirati u tu kompaniju. Imamo čvrsta uvjerenja iz Podravke da će kvalitetni proizvodi našega sela završiti kod njih i otvarati nova radna mjesta.

Sobota je pogled upro u budućnost te rekao da Hrvatsku demokratsku zajednicu vidi kao stabilnu, modernu, proeuropsku stranku u kojoj upravo njeni članovi imaju iznimno veliku ulogu:

– Vi svi ste zaslužni što imamo povjerenje naših građana. Nećemo ga iznevjeriti.

Snimio Marko Posavec.

Sudionike svečanosti HDZ-ove 29. obljetnice pozdravio je i potpredsjednik Županijskog odbora HDZ-a, saborski zastupnik Damir Felak:

– Drago mi je da uz mnoge sijede glave naših osnivača vidim i mnoge mlade ljude. To je naša budućnost. Hrvatska demokratska zajednica neće dopustiti prekrajanje povijesti, čemu u posljednje vrijeme svjedočimo. Da nema Hrvatske demokratske zajednice, pitanje je što bi se događalo na hrvatskom političkom prostoru i u cijeloj državi. Zamislite na što bi Hrvatska ličila kad bi Ivan Vilibor Sinčić bio predsjednik, Bulj ministar unutarnjih poslova, a Pernar ministar obrane?! U Hrvatskoj ima sasvim dovoljno i posla i znanja da stvorimo državu kakvu želimo za sebe i svoje unuke. Pozivam sve da širimo više pozitive, kako bismo svi skupa imali zemlju kakvom ju je želio stvoriti naš prvi predsjednik dr. Franjo Tuđman, ali i kakvu mi sami želimo za sebe i svoju djecu.

Snimio Marko Posavec.

A čast da okupljene pozdravi u ime koalicijskih partnera dobio je predsjednik Mreže nezavisnih lista, koprivničko-križevački župan Darko Koren:

– Umjesto HDZ – Hrvatske demokratske zajednice, vaša bi se stranka mogla zvati  HDO – Hrvatska demokratska obitelj – rekao je Koren te podsjetio da je njegova Mreža s HDZ-om stvorila dobitnu i uspješnu snagu koja upravlja našom županijom. Zahvalio je svojim zamjenicima, HDZ-ovim Ratimiru Ljubiću i Darku Soboti na suradnji i uspješnom radu.

– Ne možemo predvidjeti koliko će to dugo trajati, ali neka bude koliko Bog da – zaključio je Darko Koren rekavši da se već veseli tridesetoj obljetnici.

zatvori