Utorak, 16. travnja 2024.

FOTO Koprivnica od danas ima nove punionice na kojima možete besplatno puniti električna vozila

Tri nove punionice električnih vozila od danas su na raspolaganju građanima Koprivnice. Nalaze se na Trgu Eugena Kumičića, Trgu kralja Zvonimira te kod Bazena Cerine.

Njihovo korištenje je besplatno i plaćat će se samo parkirno mjesto na kojem će vozilo biti zaustavljeno tijekom punjenja. Postavljene su na stupovima javne rasvjete i to ih čini jedinstvenima u Hrvatskoj.

– Punionice smo smjestili u zone više stambenih zgrada. Na početku nam je cilj bio omogućiti stanarima u zgradama, koji nemaju mogućnost ključnog priključka za punjenje električnog automobila, omogućiti punionice – rekao je viši stručni suradnik za europske poslove i održivi razvoj u Gradskoj upravi Nebojša Kalanj.

Nebojša Kalanj. Snimio Krešo Puklavec.

Građani koji će htjeti koristiti punionice prvo se moraju javiti u Gradsku upravu gdje će dobiti karticu za identifikaciju.

Nove punionice za električna vozila rezultat su europskog projekta sufinanciranog iz prekograničnog programa suradnje Mađarska – Hrvatska. Partneri u projektu su Grad Koprivnica i Regionalna energetska agencija Sjever i postavljanje punionica im je, kažu, prvi korak prema daljnjoj polpularizaciji elektromobilnosti u našem gradu.

Snimio Krešo Puklavec.

– Ovo su stvari koje su nam potrebne da bismo strukturirali budući razvoj grada Koprivnice i našeg kraja. Samim razvojem naše kugle zemaljske vidjet ćemo koliko su bile bitne i koliko su nam pomogle, ne samo u čuvanju okoliša, već i brendiranju grada koji je okrenut održivom razvoju – smatra koprivnički gradonačelnik Mišel Jakšić.

Vrijednost punionica i njihovog postavlja je 71 tisuća kuna, a novcem iz Europe plaćeno je 85 posto iznosa.

zatvori