Četvrtak, 18. travnja 2024.

Dva ubojstva, porast broja kaznenih djela i manje poginulih u prometu glavna su obilježja stanja sigurnosti u 2018. godini

U Policijskoj upravi koprivničko-križevačkoj zadovoljni su sveukupnim stanjem sigurnosti u protekloj godini.

Rekli su to na redovnoj godišnjoj konferenciji za medije voditelj Službe kriminalističke policije Romano Vaupotić, voditelj Službe policije Damir Jančijev i voditelj Službe za granicu Siniša Dušenović iznijevši statističke podatke vezane uz stanje kriminaliteta, sigurnost cestovnog prometa, javnog reda i mira te sigurnosti na državnoj granici.

U 2018. godini Policijska uprava evidentirala je 1323 kaznena djela, što je u odnosu na 1193 djela iz prethodne godine povećanje za 130 ili 10,9%.

– U dijelu koji se odnosi na djela protiv života i tijela, dogodila su se dva ubojstva. Oba su bila dosta medijski popraćena, bila su po poznatom počinitelju i nažalost oba su se dogodila unutar obitelji – podsjetio je voditelj Službe kriminalističke policije Romano Vaupotić.

Vrijedno je istaknuti da razriješenost kaznenih djela za 2018. godinu iznosi 81 posto te da su policijski službenici prošle godine riješili i deset slučajeva iz prethodnih godina.

Damir Jančijev. Snimila Nela Carek.

Dogodilo se nešto više prometnih nesreća nego je to bio slučaj godinu ranije, no smanjen je broj poginulih u prometnim nesrećama – u 2017. taj se broj popeo na 13, a u protekloj godini život na cestama izgubilo je sedam osoba.

– To je podatak s kojim smo jako zadovoljni. To je značajno smanjenje, a mi težimo daljnjem poboljšanju stanja sigurnosti u tom segmentu. Cilj nam je približiti se ciljevima nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa, odnosno da taj broj bude najviše do pet smrtno stradalih osoba. Nadam se da ćemo to postići ove godine – rekao je voditelj Službe policije Damir Jančijev.

Zabrinjava podatak da je za 61 posto povećan broj naleta automobila na pješake pa su iz Policijske uprave najavili pojačane preventivne i represivne mjere u tom segmentu.

Policijska statistika pokazala je i da je u 2018. godini došlo do smanjenja broja samoubojstava i pokušaja samoubojstva za 28 posto.

Opširnije o stanju sigurnosti u 2018. godini čitajte ovdje (PDF).

zatvori