Utorak, 23. travnja 2024.

DIGITALNA BAŠTINA Prelistajte stare koprivničke novine na internetu

Muzej grada Koprivnice predstavio je u utorak u Galeriji Mijo Kovačić portal digitalne baštine, čime je realizirana nova usluga za muzejske korisnike kojom će biti dostupan velik broj starih koprivničkih novina i časopisa.

Na digitalnom repozitoriju se tako nalaze časopisi poput Koprivničkog Hrvata, Podravskog glasnika i Demokrata, koji su uglavnom izlazili u međuratnom razdoblju tijekom prve polovice 20. stoljeća.

Iz Muzeja ističu kako je ovo nastavak procesa digitalizacije, koja je realizirala koprivnička tvrtka ArhivPro uz suradnju s Gradom Koprivnicom i Knjižnicom i čitaonicom “Fran Galović”. Na stranicama digitalnog repozitorija postojat će mogućnost registracije korisnika, čime će se moći lakše pratiti aktivnost korisnika u vidu praćenja sadržaja koji se pregledava,a sadržaj će se moći i downloadati.

Zanimljivost novina kakve su bile nekad je u njihovom formatu koji je uvelike sličan današnjima. Osim tada aktualnih vijesti, postojale su posebne rubrike za kulturu, sport i druge kategorije, ali i reklame kojima su se te novine najviše i financirale. Na stotu godišnjicu izlaženja novina Demokrat, ovo je posebna zanimljivost:

– U tim novinama je zabilježena povijest grada, ako krećete u istraživanje povijesti Koprivnice, polazište su upravo novine. One su u svakom smislu kulturno dobro našega kraja – rekla nam je Božica Anić, dosadašnja knjižničarka Muzeja.

Portal je namijenjen svima zainteresiranima, a posebno sveučilišnom i znanstvenom kadru koji bi koristili repozitorij u istraživačke svrhe.

Digitalnu baštinu Muzeja grada Koprivnice možete pogledati na ovoj poveznici.

Snimio Krešo Puklavec.
Snimio Krešo Puklavec.
Snimio Krešo Puklavec.
Snimio Krešo Puklavec.
Snimio Krešo Puklavec.
zatvori