Subota, 20. travnja 2024.

Desimir Buzak stari-novi predsjednik podravsko-prigorske podružnice Udruge dragovoljaca Domovinskog rata

Desimir Buzak, umirovljeni satnik Hrvatske vojske, ponovno je izabran za predsjednika županijske podružnice Udruge hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata u Koprivničko-križevačkoj županiji.

Novi mandat povjeren mu je na izbornoj skupštini održanoj u subotu u koprivničkoj Gradskoj vijećnici kad su, kao što je to uobičajeno, podnesena izvješća o prošlogodišnjem radu i financijama te utvrđen plan aktivnosti za naredno razdoblje:

– Promicanje i zaštita stečevina Domovinskog rata – obilježavanje Dana državnosti, obljetnice Oluje, odlaska JNA iz Koprivnice, obljetnice osnutka udruge…. Potom planiramo organizirati predavanje i seminar o Domovinskom ratu, održavanje njegovih stečevina, te promicanje istine o Domovinskom ratu. Najvažniji je program koji organiziramo već 18 godina – to su sportski susreti naše djece, djece dragovoljaca iz cijele Hrvatske, koji se održavaju na moru – naveo je važnije planove izabrani predsjednik Buzak.

Taj je program namijenjen djeci osnovnoškolske dobi, koje je s odmakom vremena sve manje. A kako je i dragovoljaca sve manje, u središnjici su, kaže Buzak, odlučili poraditi na pomlađivanju udruge:

– Bit će kao pridruženi članovi, simpatizeri naše Udruge hrvatskih dragovoljaca. Zato sam i naveo da će dobiti plavu iskaznicu. Mi dragovoljci imamo zlatnu, srebrnu i brončanu. Plava će biti za pridružene članove. Naš je pogled uperen isključivo prema mladima. Njima na iskaznici neće pisati da su dragovoljci Domovinskog rata jer to nisu. Drugačije će se zvati, ali bit će pridruženi članovi.

Recimo i da županijska podružnica trenutno broji 54 člana, od više od 400 koliko ih je bilo u trenutku osnivanja udruge, rekao nam je predsjednik Buzak te podsjetio:

– Države Hrvatske ne bi bilo bez dragovoljaca. Dragovoljci su s policijom jedni od glavnih pokretača. Da nije bilo policije i dragovoljaca ne bi bilo ni Oluje, ni Bljeska. Poslije toga se stvarala Hrvatska vojska.

Županijsku podružnicu Udruge dragovoljaca Domovinskog rata u narednom četverogodišnjem mandatu vodit će, uz predsjednika Desimira Buzaka, Predsjedništvo u koje su izabrani Dario Duić kao predstavnik središnjice te Tomislav Lukić, Mladen Vidačak, Milivoj Herceg, Davorin Valeš, Tomislav Kadović, Josip Dolenec i Ivan Mihalić.
Za tajnika je izabran Davorin Valeš, a rizničara Mladen Vidačak.

U Nadzorni odbor su izabrani Josip Strmecki kao predsjednik te Zvonimir Lončarek i Marijan Golubić kao članovi.

Na skupu u Koprivnici bili su i Dario Duić, glavni tajnik UHDDR, Ratimir Ljubić, zamjenik župana Koprivničko-križevačke županije, Mišel Jakšić, gradonačelnik Koprivnice i Damir Vuković, tajnik Podružnice udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Koprivničko-križevačke županije.

zatvori