Petak, 19. travnja 2024.

‘Meridijani’ slave 25 godina, a novi broj posvećen je rijeci Dravi i bit će posebno predstavljen u Koprivnici

Povodom 25. godišnjice izlaženja znanstveno-popularnog časopisa Meridijani naredne će srijede u koprivničkoj Knjižnici i čitaonici ‘Fran Galović’ biti održano predstavljanje novog broja tog časopisa čija je glavna tema rijeka Drava. O njoj su pisali već dobro poznati Koprivničanci – istraživač, biolog i publicist Goran Šafarek te akademik Dragutin Feletar.

Novi broj časopisa predstavit će urednica, prof. Petra Somek te autori ostalih tema – mag. nov. Hrvoje Dečak, prof. dr. sc. Tihomir Marjanac i dr. sc. Petar Feletar.

Osim o samoj rijeci Dravi, na predstavljanju će biti riječi o udarima tsunamija u Indoneziji, o posljednjoj Sijerkovićevoj temi o klimatskim promjenama, o peruanskoj planini Vinicunci, o japanskoj regiji Kansai, o čarima Graza zimi i ostalim zanimljivim temama. Urednica časopisa Petra Somek dat će i neke preporuke koje knjige čitati u 2019. godini.

Predstavljanje će se održati na Stručno-znanstvenom odjelu koprivničke Knjižnice u srijedu, 6. veljače, s početkom u 19 sati. Svaki uzvanik dobit će na dar primjerak časopisa “Meridijani”. Ulaz na događaj je slobodan.

U nastavku možete pogledati neke od fotografija koje su nastale na rijeci Dravi i koje će biti objavljene u novom, 204. broju časopisa Meridijani.

Rijeka Drava. Snimio Goran Šafarek.
Kupanje na Dravi. Snimio Goran Šafarek.
Parenje pčelarica uz Dravu. Snimio Goran Šafarek.
Ispiranje zlata na Dravi. Snimio Romeo Ibrišević.
Ptica vranac na Dravi. Snimio Goran Šafarek.
Nekadašnje splavi za prijevoz drva na Dravi.
zatvori