Četvrtak, 25. travnja 2024.

FOTO Novi, 204. broj ‘Meridijana’, časopisa koji slavi 25 godina, predstavljen u Koprivnici

Puna dvorana Knjižnice i čitaonice ‘Fran Galović’ u Koprivnici pozdravila je izaslanstvo časopisa za zemljopis, povijest, ekologiju i putovanja ‘Meridijani’, čiji je 204. broj za siječanj i veljaču sinoć predstavljen u Stručno-znanstvenom odjelu.

O časopisu koji slavi 25 godina i cijeloj izdavačkoj kući te pojedinim temama iz aktualnog broja govorili su direktorica i urednica prof. Petra Somek, novinar i pomoćnik urednice Hrvoje Dečak te autori nekih tema, geolog prof. dr. sc. Tihomir Marjanac i biolog Goran Šafarek. Nazočne su pozdravili ravnateljica knjižnice dr. sc. Dijana Sabolović Krajina i zamjenica koprivničkog gradonačelnika Melita Samoborec, a u publici su bili i gradonačelnik Mišel Jakšić te osnivač i glavni i odgovorni urednik “Meridijana”, akademik Dragutin Feletar.

Ispunjen Stručno-znanstveni odjel koprivničke knjižnice. Snimio Hrvoje Dečak.

Petra Somek istaknula je, osim časopisa, više od 500 dosad izdanih knjiga u nakladi “Meridijana”, udžbenike za geografiju i povijest te tri znanstvena časopisa – “Podravinu”, “Ekonomsku i ekohistoriju” i “Donjomeđimurski zbornik”. Govoreći o temama iz 204. broja, vidno ganuta spomenula je posljednji tekst nedavno preminulog stalnog suradnika časopisa mr. Milana Sijerkovića, kojemu je posvetila i uvodnik. Istaknula je i glavnu temu broja, rijeku Dravu, o kojoj je više govorio Goran Šafarek, zatim teme o japanskoj regiji Kansai, ovogodišnjim događanjima u Nacionalnog parku Krka, likovnom prilogu slikara Danijela Srdareva o Veneciji, temu o berbi maslina na plantažama u Istri i portret slavnog istraživača i humanista Nikolaja Mikluho-Maklaja.

Meridijani izlaze 25 godina, a distribuiraju se putem pretplate – zdesna: Petra Somek, dr. Tihomir Marjanac i Goran Šafarek. Snimio Hrvoje Dečak.

Urednica je preporučila i nekoliko vrijednih knjiga drugih izdavača, primjerice naslov Paula O’Gradyja “Moj brod je Hrvatska” u kojoj Irac koji je došao živjeti u Hrvatsku, arhitekt, sada angažiran u obiteljskoj industriji maslinova ulja, dokazuje sve prednosti i potencijale Hrvatske. Istaknula je i knjige dvojice Koprivničanaca: Marka Gregura i njegov roman “Mogla bi se zvati Leda” te Marija Kolara i oglede iz novije hrvatske književnosti “Izazovi čitanja”.

Hrvoje Dečak naveo je zanimljivosti vezane uz intervju s povjesničarom i egiptologom doc. dr. sc. Mladenom Tomoradom, reportažu o Grazu, tekst o šarenoj planini Vinicunci u Peruu i ugroženoj sredozemnoj morskoj travi Posidoniji oceanici, popularnoj zvanoj lažina. “Katastrofalni autor” Meridijana, kako ga je urednica u šali predstavila, prof. Tihomir Marjanac objasnio je da prirodne katastrofe cunamiji nastaju zbog potresa, ali i podmorskih klizišta, a Goran Šafarek govorio je o vraćanju dijelova rijeke Drave u izvorni oblik, s rukavcima i poplavnom nizinom umjesto kamenih i betoniranih obala.

U jubilarnoj godini svaki novi broj časopisa “Meridijani”, koji ove godine, na 112 stranica, izlazi još 1. ožujka, 1. svibnja, 1. rujna i 1. studenog, bit će javno predstavljen u gradskim knjižnicama diljem Hrvatske. Meridijani se distribuiraju putem pretplate, a prodaju se i u većim knjižarama.

Zdesna: akademik Dragutin Feletar, Hrvoje Dečak, dr. Tihomir Marjanac, dr. Dijana Sabolović Krajina, Petra Somek i Goran Šafarek. Ustupio Hrvoje Dečak.
Biolog Goran Šafarek (lijevo kraj prof. Tihomira Marjanca) govorio je o zaštiti rijeke Drave, koja je glavna tema 204. broja Meridijana. Snimio Hrvoje Dečak.
Naslovnica 204. broja Meridijana.
zatvori