Četvrtak, 18. travnja 2024.

Županijskoj Turističkoj zajednici na raspolaganju 300 tisuća kuna više nego lani, razvijat će se i biciklističke i konjičke staze

Prva sjednica Turističkog vijeća i druga sjednica Skupštine Turističke zajednice Koprivničko-križevačke županije održane su u koprivničkom sjedištu županijske uprave.

Članovi su prihvatili prijedlog izmjena i dopuna financijskog plana za prošlu godinu te financijski plan za ovu. Sve u svemu, županijska Turistička zajednica ove će godine imati 300.000 kuna više nego lani, rekla nam je pomoćnica direktora Kristina Sočev:

– Za promidžbu i nove projekte u 2019. godini imamo na raspolaganju nešto više od milijun kuna. Mislim da je to sasvim dovoljan iznos da se postignu pozitivni pomaci da naša županija bude prepoznatljivija i zanimljivija na turističkom tržištu. Svakako je za spomenuti i potporu Hrvatske turističke zajednice od 350.000 kuna za udruženo oglašavanje i promociju u medijima.

Kristina Sočev. Snimio Marko Posavec.

A naša županija itekako ima što promovirati. Riječ je, naime, o nekoliko glavnih turističkih proizvoda:

– Naša je županija prvenstveno turistička destinacija, najveći broj dolazaka usmjeren je na jednodnevne izlete. Svakako je za spomenuti naše četiri manifestacije, među kojima su dvije Top manifestacije: koprivnički Renesansni festival i đurđevačka Picokijada, te Veliko križevačko spravišče i Podravski motivi u Koprivnici. Nezaobilazna je i naivna umjetnost po kojoj je naša županija nadaleko poznata. Zato smo lani zajedno s koprivničkim Muzejom izdali svojevrsnu monografiju Putevima naive Podravine u sklopu 50. obljetnice Galerije naivne umjetnosti u Hlebinama. No, za spomenuti je i cikloturizam. U suradnji sa Županijom, koja je bila i nositelj projekta, obilježene su biciklističke staze i nastavit ćemo razvijati upravo tu vrstu ponude i turističkog proizvoda. Ne smijem ne spomenuti zajednički projekt konjičkih turističkih staza Klastera turističkih zajednica županija središnje Hrvatske. Bjelovarsko-bilogorska županija već bilježi jako dobre rezultate. Slijedi nam projekt povezivanja sedam županija kroz konjičke turističke staze.

kckzz.hr

To je samo dio aktivnosti koje će pridonijeti nastavku pozitivnog turističkog trenda u Podravini i Prigorju, kaže Kristina Sočev:

– Imamo povećanje broja dolazaka od 3% u odnosu na 2017. iako je istodobno došlo do malog smanjenja broja noćenja. No, rezultatima za prošlu godinu smo zadovoljni.

Županijska Turistička zajednica nastavlja i sa subvencijom turističkim agencijama koje dovode turiste u našu županiju. Upravo je ova mjera naišla na veliko zanimanje i polučila rezultat:

– Samo putem tih subvencioniranih mjera govorimo o oko 20.000 turista koji su organizirano posjetili našu županiju. Tom brojkom nisu obuhvaćeni pojedinačni dolasci, kao ni organizirani za koje agencije nisu tražile subvenciju. Najviše turista tako dolazi u Đurđevac, pogledati deve i izložbe u Starom gradu, a dovode ih agencije izvan područja naše županije.

A kako bi dodatno povećali broj turista koji organizirano dolaze u našu županiju, Turistička zajednica je povećala subvencije za njihovo dovođenje. Tako će za grupe učenika i vrtićaraca umjesto dosadašnjih 15 agencija dobivati 25, a za odrasle 30 umjesto dosadašnjih 25 kuna po osobi.

Županijska Turistička zajednica intenzivirat će i promociju podravsko-prigorske turističke ponude. Ove će godine tako pojačati promociju u Austriji, Sloveniji, Mađarskoj, Poljskoj i Bosni i Hercegovini te u nama najbližem velikom turističkom tržištu, Zagrebu.

zatvori