Utorak, 26. ožujka 2024.

Župan Koren za Radio Dravu: Mnogo je nacionalnih tema otvoreno upravo iz naše županije

Koprivničko-križevački župan Darko Koren imenovan je zamjenikom člana Odbora regija Europske unije. Riječ je o savjetodavnom tijelu Europske unije koje predstavlja europske regionalne i lokalne vlasti a čine ga izabrani lokalni i regionalni predstavnici iz svih 28 država članica. Oni kroz Odbor iznose svoja mišljenja o zakonodavstvu Europske unije koje izravno utječe na regije i gradove.

Na upit Radio Drave što njegovo imenovanje znači za našu županiju, župan Koren je odgovorio:

– Ne mogu sad točno procijeniti što to praktično znači, no spreman sam sudjelovati i uključiti se u onoj mjeri u kojoj to moje kompetencije dozvoljavaju. Nadam se da će biti prilike to iskoristiti na kvalitetan način koji će rezultirati i dobrobiti našoj županiji.

Župan Koren je inače vrlo aktivan član Izvršnog odbora Hrvatske zajednice županija, vrlo često, pri čemu ima potporu županijskih pročelnika, sudjeluje u raspravama i inicira teme i rješavanje konkretnih problema:

– Mnoga pitanja koja su kasnije bila predmet rasprava i odluka Vlade RH bila su inicirana upravo iz naše županije.

Tako je, kaže župan Koren, uputio cijeli niz otvorenih tema koje su aktualne u svim hrvatskim županijama, bez obzira na političku boju njihova vodstva. Među njima je problematika financiranja u sustavu zdravstva, osobito zdravstvenih ustanova, posebice bolnica:

– Znana je povijest te naše priče i problema vezanih uz bolnicu pa i utjecaja na županijski proračun. To sam ponovno nametnuo kao aktualnu temu, razgovarao sam o tome i s ministrom Kujundžićem kad je nedavno bio na otvorenu MR-a u koprivničkoj bolnici. Mislim da sam u tom sustavu otvorio puno pitanja iako mi to nije struka.

Iz naše županije otvorene su teme s područja obrazovanja, a sam župan Koren nedavno je predsjedao sjednicom na kojoj se raspravljalo i o aktualnoj problematici djelovanja domova za stare i nemoćne. Naime, Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje polaže pravo na vlasništvo imovina svih domova za stare i nemoćne, što je nelogično jer su im osnivači županije. Sve u svemu, mnogo je tema iniciranih i otvorenih iz naše županije, pa možemo biti zadovoljni što smo potaknuli rješavanje nekih problema, zaključio je podravsko-prigorski župan Darko Koren.

zatvori