Četvrtak, 25. travnja 2024.

VRHUNAC EPIDEMIJE GRIPE Broj prijavljenih slučajeva u dramatičnom je porastu, troje pacijenata na Intenzivnoj

Gripa doseže vrhunac i u našoj Koprivničko-križevačkoj županiji.

Voditelj Epidemiološke službe županijskog Zavoda za javno zdravstvo dr. Darko Radiček rekao je Dravi.info da je znatno povećanje broja oboljelih uočeno prošloga tjedna:

– Tako smo samo u jednom tjednu imali 374 prijavljena klinička slučaja gripe. U odnosu na tjedan prije, kad ih je bilo prijavljeno svega 98, to je znatno povećanje. Cijele ove sezone imamo ukupno 491 osobu prijavljenu sa simptomima gripe. Brojka od više od 300 oboljelih u jednom tjednu dosta je velika i pokazuje nam da se polako približavamo, ako već i nismo na vrhuncu ovogodišnje epidemije gripe.

Kompliciraniji slučajevi, poglavito je riječ o kroničnim bolesnicima kojima je gripa uzrokovala dodatne teškoće, završili su na bolničkom liječenju, rekla nam je voditeljica Odsjeka za infektologiju i bolničke infekcije u koprivničkoj Općoj bolnici “Dr. Tomislav Bardek” dr. Vesna Mađarić:

– Od 4. siječnja u našoj smo bolnici zbrinuli 39 pacijenata koji su bili u sumnji na gripu. Kod većeg broja uzetih materijala smo i dokazali da se radi o gripi. To je gripa tip A. Mogu reći da je od tih 39 pacijenata dosta otpušteno iz bolnice i uspješno izliječeno. Trenutno u bolnici od gripe liječimo 18 bolesnika.

Dr. Mađarić kaže da su u koprivničkoj bolnici zbrinuli pacijente koji su imali teže kliničke slike, a u ovom trenutku troje ih je u jedinici intenzivnog liječenja.

– Uspješnost liječenja gripe doista ovisi o danu ulaska u bolnicu, o početku liječenja tako da i većina slučajeva koji su bili hospitalizirani su uspješno izliječeni i otpušteni. Negdje u početku, kad je epidemija krenula, imali smo težu kliničku sliku s upalom pluća i taj je pacijent premješten u Kliniku Jordanovac.

Riječ je o doista kompliciranom slučaju. Pacijentu je zbog gripe i sekundarne bakterijske infekcije trebala pomoć i torakokirurga i ostalih specijalista koji zbrinjavaju ovako komplicirane slučajeve. Taj je pacijent još uvijek na liječenju na Jordanovcu.

Gripa obično traje do kraja ožujka pa glavni županijski epidemiolog dr. Darko Radiček kaže da, ako ima cjepiva, još uvijek ima smisla cijepiti se. Naime, oni koji su se cijepili, zaštićeni su od ove virusne bolesti. Inače, gripu je vrlo teško izbjeći jer svi udišemo zrak i srećemo se s ljudima. Ako smo slabije otporni na gripu, vjerojatno ćemo ju i dobiti, kaže dr. Radiček i savjetuje:

– Dobro je izbjegavati prostore u kojima je jako puno ljudi. Poželjno je izbjegavati bliske kontakte s ljudima jer svaki kašalj, kihanje, čak i glasniji govor šalju u zrak sitne kapljice od kojih ćemo se zaraziti ako smo blizu oboljelih osoba. Poželjno je češće prati ruke jer se sekret i sluz iz nosa i usta zadržavaju na koži i tako uzročnik zaraze možemo kontaktom prenijeti drugima.

Kad govorimo o nošenju maske, mi epidemiolozi preporučamo samo u nekim kućnim uvjetima, ako njegujemo osobu oboljelu od gripe. Mislim da neke velike koristi nema ako nosimo masku na poslu, na ulici i kod ostalih socijalnih kontakata.

Gripa je virusna bolest koju treba liječiti kod kuće. Potrebno je mirovati, skidati temperaturu i piti puno tekućine kako bismo spriječili dehidraciju. Pomoć liječnika treba potražiti ako se nakon prva dva – tri dana situacija ne popravi. Gripa se, naime, uvijek može zakomplicirati bakterijskim infekcijama.

Jedino ako se već u samom početku radi o težem kliničkom slučaju gripe, s jako visokim temperaturama tijekom kojih može doći do poremećaja svijesti i disanja, tada je potrebno primijeniti bolničko liječenje, poručuje dr. Radiček.

A kako je gripa gotovo na vrhuncu, glavna bolnička infektologinja dr. Vesna Mađarić očekuje da će idućih dana morati u koprivničkoj bolnici zbrinuti još pacijenata. Svojevrsna vrata bolnice u takvim slučajevima su Hitni bolnički odjel, kaže dr. Mađarić:

– Djelatnici HBO-a doista odličnom trijažom primaju pacijente i snose najveći teret kad govorimo o pacijentima s gripom. Na njima je velika zadaća i odgovornost. Inače smo mi zdravstveni djelatnici pod velikim pritiskom. A svatko od nas mora imati dozu samokritičnosti i odgovornosti. Najbolje je da se gripa ne širi u kolektivu i u društvu.

Zbog gripe još su uvijek zabranjene posjete bolesnicima u koprivničkoj bolnici. Mjera je to kojom odgovorni štite pacijente, ali i bolničko osoblje, pojasnila je dr. Mađarić:

– Svih nas nema puno, maksimalno smo na raspolaganju. Neki od kolega su se razboljeli jer si ne mogu priuštiti taj, za nas luksuz da ostanemo doma na bolovanju ako nije riječ o doista težoj kliničkoj slici gripe. A od nas se očekuje da u svakom trenutku budemo spremni pomoći i zbrinjavati bolesne. Svi moramo biti vrlo kritični prema sebi, ali i odgovorni prema bližnjima s kojima dolazimo u kontakt – zaključila je dr Mađarić.

zatvori