Četvrtak, 18. travnja 2024.

VLADA ODLUČILA Država će ipak sufinancirati najam koprivničke Gimnazije i sportske dvorane

Hrvatska je vlada na današnjoj sjednici preuzela obvezu sufinancirati umjesto Koprivničko-križevačke županije i Grada Koprivnice najam zgrade Gimnazije Fran Galović i njene sportske dvorane.

Kao što je poznato, ovi su objekti građeni po programu javno-privatnog partnerstva, a do kraja ugovora o najmu, do 30. lipnja 2031. godine, preostalo je privatnom partneru podmiriti još 130.637.534 kune. Središnja država je, na prijedlog Ministarstva znanosti i obrazovanja, preuzela podmiriti 55% ove financijske obveze, pojasnio je ministar financija Zdravko Marić. Središnja će država tako od početka ove godine umjesto Županije i Grada najam koprivničke gimnazije i dvorane sufinancirati sa 71.850.648,30 kuna.

Ovakvom odlukom više su nego zadovoljni u Hrvatskoj narodnoj stranci jer je ovakvo rješenje rezultat inicijative HNS-ovog potpredsjednika Vlade Predraga Štromara, poručila je predsjednica podravsko-prigorskog HNS-a Jasmina Pavlović:

– Ova je Vlada napravila ono što niti jedna druga do sada nije: prihvatila je te potom uputila u Sabor izmjene Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi, kojima se osigurava trajno rješenje o sufinanciranju troškova najamnine škola izgrađenih po modelu JPP-a. Koprivničko-križevačka županija, Grad Koprivnica i Varaždinska županija dobivat će 55% sredstava od godišnjih obaveza svake godine do kraja trajanja Ugovora s privatnim partnerima; to je način na koji politiku u službi građana zagovara i provodi HNS! – zaključila je Pavlović.

Predrag Štromar i Jasmina Pavlović. Snimila Sandra Levak-Miklošić.

A premda je ovakva odluka razlog za zadovoljstvo gradske i županijske uprave, Zrinski trg i Nemčićeva podsjećaju na to da Grad i Županija još uvijek vode sudski spor protiv države jer je ova jednostrano raskinula sporazum o sličnom sufinanciraju JPP-a u Koprivnici. I premda su prvostupanjske presude potvrdile ovdašnja potraživanja, država to opovrgava i za sada, prema svemu sudeći, ne namjerava platiti svoj trogodišnji dug.

Jakšić i Koren suzdržano zadovoljni

Što pak današnja odluka hrvatske vlade znači za Grad Koprivnicu, koji ima obvezu podmiriti troškove najma gimnazijske sportske dvorane, Dravi.info je rekao gradonačelnik Mišel Jakšić:

– Prvo i osnovno, to nam znači određeno smanjenje financijskog tereta. Riječ je o oko milijun i pol kuna godišnje. Sigurno je da nas to veseli. S druge strane, to nam znači i polusatisfakciju. Ovo je priznanje da su svojevremeno napravili apsolutnu glupost i da izbjegavanje financijskih obveza od strane hrvatske vlade nije bilo ni pravedno ni potrebno. Daljnjim preuzimanjem dijela financiranja Gimnazije dobivamo određenu polusatisfakciju. Punu satisfakciju ne dobivamo jer dosadašnji akumulirani dug – koji samo što se Grada tiče iznosi oko 5,5 do 6 milijuna kuna – i dalje ostaje na sudu.

Sudski spor i županu Darku Korenu je razlog za suzdržano zadovoljstvo kad govorimo o današnjoj odluci Vlade:

– Ja se nadam da će to ići u pravcu mirnog rješenja jer smo mi s državom u sudskom sporu kojim potražujemo preostali stari dug s krajem 2018. godine. Svojevremeno smo u postupku mirenja izrazili spremnost odustajanja od kamata i svih nastalih troškova. Nadam se da ćemo spor riješiti mirno, da će država podmiriti svoja dugovanja te da će se sporazum, koji zapravo već i je na snazi, nastaviti.

Recimo i da je država našoj županiji za sufinanciranje najma gimnazijske zgrade u protekle tri godine dužna nešto više od 10 milijuna kuna.

zatvori