Četvrtak, 25. travnja 2024.
Home Aktualno VIDEO Liječnica Davorka Gazdek izračunala je koliko pušači potroše na cigarete u 20 godina

VIDEO Liječnica Davorka Gazdek izračunala je koliko pušači potroše na cigarete u 20 godina

0
VIDEO Liječnica Davorka Gazdek izračunala je koliko pušači potroše na cigarete u 20 godina
Pušenje je ozbiljan javno-zdravstveni problem, upozorila je na to u emisiji Najvažnije je zdravlje rukovoditeljica Službe za javno zdravstvo i socijalnu medicinu županijskog Zavoda za javno zdravstvo, voditeljica Škole nepušenja, prim. dr. sc. liječnica Davorka Gazdek.

Prema definiciji, pušenje je udisanje dima cigarete, najčešće duhanskog dima. Pušaču za popušiti cigaretu u prosjeku treba 7 minuta. Puši li kutiju cigareta dnevno, po prosječnoj cijeni 25,00 kn, mjesečno “popuši” 750,00 kn ili 100,00 eura. Godišnje to dosegne 1.200 eura, a za 20 godina 24 do 25.000 eura.

Dr. Gazdek je izračunala i da roditelji od rođenja pa do punoljetnosti svoga djeteta samo na cigarete potroše 50.000 eura! – za to možete kupiti stan.

Davorka Gazdek
Davorka Gazdek. Snimio Marko Posavec.

No osim utjecaja na obiteljski budžet, pušenje znatno utječe na zdravlje.

U našem društvu puši trećina odrasle populacije. Posebno je zabrinjavajuće što 30 do 32% srednjoškolaca završnih razreda također puši. No u posljednje vrijeme zamjetan je trend da odrasli od 45 godina sve više prestaju pušiti.

Pušenje uzrokuje puno bolesti, osobito teških i vrlo često smrtonosnih. mnogi pokušavaju prestati pušiti, što nije lako ni jednostavno. No zato je tu i Škola nepušenja koju vodi upravo dr. Gazdek.

Što je sve rekla pogledajte na snimci. Tko zna, možda vas potakne na neke važne životne odluke i promjene.

zatvori